Dakpark Rotterdam wint VHG Groenprijs op Duurzame Dinsdag


 
 
Gisteren, 5 september, was het Duurzame Dinsdag. In Den Haag nam staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de koffer in ontvangst met bijna 500 voorstellen om Nederland duurzamer te maken. Ook werden er prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën en projecten. De VHG Groenprijs ging naar Dakpark Rotterdam.
Duurzame Dinsdag verzamelt duurzame ideeën uit de samenleving en brengt ze onder de aandacht van de politiek. Iedereen, jong en oud, bedrijf, ondernemer of maatschappelijke organisatie kan zijn of haar idee indienen om Nederland te verduurzamen. Drie voorstellen waren genomineerd voor de VHG Groenprijs, een ondersteuningsprijs waarmee het initiatief nog verder uit kan groeien. Dakpark Rotterdam, het grootste openbare park op een dak van Europa, werd door de jury tot winnaar uitgeroepen.
Bewonersinitiatief
Het Dakpark is het resultaat van een bewonersinitiatief dat ongeveer 18 jaar geleden ontstond. Samen met de stad en projectontwikkelaars heeft de buurt het park ontworpen. Sindsdien zetten bewoners zich blijvend in voor een veilig, mooi, schoon en gezellig park.
Jury-oordeel
De jury was vol lof over dit project: “Groen is gezond en een groen dak bespaart energie én draagt bij aan een klimaatbestendige stad. Met Dakpark Rotterdam verbindt groen bovendien de mensen die er wonen. Door het ‘van de wijk’ te maken is dit een duurzaam succes.”, aldus het juryrapport.
VHG-directeur Egbert Roozen onderschrijft dit oordeel van harte: “We kennen de VHG-prijs toe aan initiatieven die groen dichter bij de buurt brengen. Bijzonder aan dit initiatief is de samenwerking tussen bewoners, gemeente en groenprofessional (Hoek Hoveniers). Dat is nu precies wat we met deze prijs willen waarderen. Graag bekijken we samen met de Stichting Dakpark hoe we het initiatief verder kunnen helpen.”
VHG partner van Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag wordt georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, in samenwerking met een aantal partnerorganisaties. Branchevereniging VHG is al enkele jaren partner. Daarmee wil zij de aandacht vestigen op de waarde van het natuurlijke groen in de verduurzaming van Nederland. “Het was een geweldig mooie Duurzame Dinsdag waarin het groen echt op de agenda stond”, aldus Roozen.