De Hortus botanicus Leiden is van start gegaan met de aanleg van een Chinese kruidentuin, naar ontwerp van Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten. Het nieuwe tuindeel zal ook van buiten de Hortus goed zichtbaar zijn, vanaf de overzijde van de Witte Singel. Het wordt geen replica van een Chinese tuin, maar een tuindeel waarin Chinese planten getoond worden. In de loop van het jaar zal het nieuw aangelegde tuindeel beplant worden. De Hortus botanicus Leiden maakt deel uit van de Universiteit Leiden.
De Chinese kruidentuin komt op de plaats waar voorheen de groente- en kruidentuin van de Hortus lag. De verdiepte tuin wordt zo’n 400 vierkante meter groot. In de verharding worden bedden uitgespaard, eilandjes waarin groepen planten uitgelicht worden. Rondom staat een beplanting bestaande uit klassieke Chinese tuinplanten.
In 2011 is een voorontwerp gemaakt door Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, het bedrijf dat ook de in 2010 uitgevoerde Sterrewachttuin van de Hortus heeft ontworpen. Ook de tuin van het Rijksmuseum, de daktuin van het European Patent Office in Rijswijk, de Floriade en nog heel veel meer tuinen met een publieksfunctie zijn van de hand van dit ontwerpbureau. Met het voorontwerp zijn fondsen vergaard.
Waarom een Chinese kruidentuin?
Een Chinese kruidentuin past goed bij de focus van de Hortuscollecties op Zuidoost- en Oost-Azië, bovendien besteedt de Universiteit Leiden veel aandacht aan deze regio.
Daarbij was het tuindeel langs de Witte Singel al lang aan renovatie toe. Met de komst van de Sterrewachttuin is de route langs de Witte Singel voor bezoekers belangrijker geworden, wat de noodzaak tot renovatie nog eens versterkte. Het jubileumjaar 2015, waarin de Hortus 425 jaar bestaat, was een mooie aanleiding om een nieuw tuindeel te presenteren. De Chinese kruidentuin sluit mooi aan bij de Japanse tuin, die in 1988-1989 werd aangelegd en waarvan de muur recent werd gerenoveerd.
Met de nieuwe Chinese kruidentuin wil de Hortus vooral de medische-culturele betekenis van de planten aan het publiek presenteren. De presentatie is gericht op de bestaande bezoekers, maar de tuin wordt ook interessant voor mensen die in China, het land en de cultuur, geïnteresseerd zijn. Én voor hen die belangstelling hebben in geneeskrachtige kruiden.
De Chinese kruidentuin in de Leidse Hortus botanicus wordt geen replica van een klassieke Chinese tuin. De tuin wordt ook geen promotiemiddel voor kruidengeneeskunde. De ambitie van de Hortus is om een tuin te maken met een eigentijds ontwerp, met een Chinese sfeer, die meer over de achtergrond van de Oost-Aziatische medicinale planten vertelt.
Ter gelegenheid van de aanleg van de Chinese kruidentuin zal er op 22 maart een lezing worden gegeven door Marc van der Zwet, ontwerper bij Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten. Hij zal komen vertellen over het ontwerpen van de Sterrewachttuin en de Chinese kruidentuin. Om de lezing bij te wonen kunt u zich inschrijven via de Hortus website.