Zaanstad telt zestigduizend bomen die nu de groene longen van de stad vormen en zij bepalen mede de leefbaarheid van de wijken. Daarvan dragen 314 bomen het etiket âwaardevolâ. Deze nemen in de visie van de gemeente dan ook een bijzondere plek in. In de brochure âNatuurlijk belangrijkâ laat Zaanstad zien hoe belangrijk bomen en groen voor een leefbare stad zijn.
Na de Tweede Wereldoorlog was Zaanstad een stad zonder bomen? Ze werden in de laatste oorlogsjaren allemaal gekapt. Na de Tweede Wereldoorlog zijn in hoog tempo snel groeiende bomen geplant, die vaak niet ouder werden dan 50 jaar. Na 1975 werden de zaken anders aangepakt; er kwamen langzaam groeiende bomen zoals iepen, essen, platanen en kastanjes.
Stad zonder bomen, nooit meer
Door de bouw van huizen, bedrijventerreinen en wegen was kap niet altijd te vermijden. Ook eisten ziektes en overlast hun tol. Zaanstad kiest nu op allerlei fronten voor bomen, heeft een herplantingsplan en besteedt aandacht aan de bijzondere bomen met een speciaal onderhoudsprogramma. Want een stad zonder bomen? Dat nooit meer!
Lees het volledige bericht »
Download de brochure ‘Natuurlijk belangrijk’ »
Bron:
Zaanstad