Boxmeer haalt Boomplantdag binnen

De gemeente Boxmeer is op 21 maart 2012 gastgemeente voor de jubileumviering van de Nationale Boomfeestdag. In 2012 bestaat de Nationale Boomfeestdag 55 jaar en heeft als toepasselijk thema ‘Bomen (be)Leven’ gekozen.

De gemeente Boxmeer neemt al meer dan 30 jaar deel aan de gemeentelijke viering van de jaarlijkse Boomfeestdag en zag nu haar kans schoon de Nationale Viering naar zich toe te trekken.

Viering
Al sinds 1957 wordt jaarlijks de Nationale Viering van de Boomfeestdag in een Nederlandse gemeente gevierd. De gemeente Boxmeer organiseert de Nationale Viering Boomfeestdag 2012 in samenwerking met de Stichting Nationale Boomfeestdag, Staatsbosbeheer en een van de hoofdsponsors, Boomkwekerij Ebben. Hiermee komt de viering van deze bijzondere dag naar het Land van Cuijk.

 


Kinderen betrekken bij natuur en bomen
Wethouder natuur en landschap Erik Ronnes: “Op deze manier kunnen we basisschoolkinderen van het hele Land van Cuijk op een leuke en educatieve wijze bij natuur en bomen betrekken. Het is een prima kans ons als regio te profileren en niet alleen als gemeente Boxmeer. Dit past ook in de lijn van het Graafs Manifest, waarin afspraken zijn gemaakt om meer samen te werken in het Land van Cuijk. Daarnaast hebben we op het gebied van natuur en cultuur samen ook meer te bieden. Zo kijken toeristen immers niet naar welke gemeente ze op vakantie gaan, maar naar de sfeer en het totaalbeeld van een gebied.”

Afspraken
Concretere afspraken over samenwerking tijdens deze feestelijke dag hoopt de wethouder binnenkort te maken: “Vanwege de vakantieperiode is er nog geen gelegenheid geweest met de buurgemeenten te overleggen.”

Thema 2012
De Nationale Boomfeestdag 2012 krijgt als thema ‘bomen (be)leven!’. Dit thema is breed educatief inzetbaar en inspirerend. Hiermee wordt kinderen en volwassenen meegegeven dat de boom zorgt voor leven, maar ook voor sfeer en beleving in de openbare ruimte. Elk jaar worden er lespakketten voor kinderen ontwikkeld waarmee scholen op een ludieke educatieve manier aan de slag kunnen. Kinderen zijn tenslotte de volwassenen van morgen en als zij het belang van bomen in de natuur inzien, gaan zij zich later ook inzetten voor een groene, leefbare wereld. Tijdens de Nationale Boomfeestdag planten kinderen hun eigen boom, wat een directe band met de natuur geeft omdat het altijd een beetje hun eigen boom zal blijven.

Maasheggen
Tijdens de Nationale Boomfeestdag 2012 planten minimaal 500 leerlingen van basisscholen uit de regio meidoorns in het Cultuurhistorisch Monument Maasheggen op de ‘Beugense en Oeffeltse weiden’ in de gemeente Boxmeer. In 2012 bestaat boomkwekerij Ebben 150 jaar en ter gelegenheid daarvan schenkt Ebben een meidoorn voor elke inwoner van het Land van Cuijk. De Meidoorn is kenmerkend voor de Maasheggen.

Activiteiten
Niet alleen worden er bomen geplant op 21 maart 2012. Er zal ook een feestelijk educatief programma plaatsvinden in de nieuwbouw van Boomkwekerij Ebben in Cuijk. In dit programma zullen kinderen zich laten horen tijdens het Kids4Trees-Songfestival (www.kids4trees.nl/). Het thema zal uitdagen tot mooie teksten en uitdossingen. Ook is er een groenmarkt waar kinderen en volwassenen op een ludieke en educatieve manier kunnen leren over de natuur en nog veel meer.

Bron:
Gemeente Boxmeer

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.