Boom van het Jaar 2012 is Platanus x hispanica

De Boom van het Jaar 2012 is de Platanus x hispanica. Beplantingsspecialist Jan P. Mauritz van onder andere de Floriade maakte dit vanmiddag bekend op de Nederlandse Boominfodag in Voorthuizen. Naast het bekendmaken van de bomen gaf hij een lezing over het sortiment dat op de poster staat afgebeeld.

Het thema van de bomenposter is Living Nature, Floriade 2012. De betrokken organisaties hebben gekozen voor dit thema, omdat volgend jaar in Venlo de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt gehouden. Platanus x hispanica is het middelpunt van het boomkwekerijpaviljoen en de overige bomen die op de poster staan, zijn te vinden in de vijf deelthema’s van de Floriade:

  • Relax & Heal                    Robinia pseudoacacia
  • Green Engine                  Taxodium distichum
  • World Show Stage          Salix babylonica
  • Environment                     Ginkgo biloba
  • Education & Innovation   Tilia x europaea ‘Zwarte Linde’

Universele boom
Voorzitter Jan van Leeuwen van de cultuurgroep Laanbomen van LTO Nederland laat weten dat er mede voor de Plataan is gekozen, omdat dit een universele boom is die in heel Europa goed gedijt. Van Leeuwen: “Platanus x hispanica is een sterke en gezonde boom die vaak in stedelijk gebied wordt toegepast. Door het grote bladoppervlakte is de plataan uitstekend in staat om verontreinigingen uit de lucht te halen”. Als laatste laat Van Leeuwen weten dat de plataan breed toepasbaar is. “Je kunt hem als straat-, dak- of leiboom gebruiken.”

Betrokken organisaties
De poster Boom van het Jaar wordt uitgegeven door Plant Publicity Holland en is een coproductie van Cultuurgroep Laanbomen (LTO Nederland), Anthos, het Gebruikswaarde Onderzoek Laanbomen en De Groene Stad, onderdeel van Plant Publicity Holland.

Opvragen
De poster is kosteloos op te vragen bij Plant Publicity Holland »

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.