Bomen terug geplant op opgeknapte Goudse Turfmarkt

De twee markante straten in de binnenstad van Gouda, De Turfmarkt en Blauwstraat, hebben een prachtige opknapbeurt gekregen. Afgelopen woensdag zijn op deze locaties nieuwe bomen geplant die gezichtsbepalend zijn.

De bovenkant van de kademuren is gerepareerd en de straten hersteld. De afwatering is verbeterd en er zijn twee extra parkeerplaatsen gerealiseerd. Als laatste onderdeel zijn de nieuwe bomen geplant.

Bomen zijn kostbare elementen
Wethouder Ruwhof (Stedelijk Beheer) deed dit samen met Cyclus en enkele bewoners en kinderen uit de buurt. Wendy Ruwhof:  “Bomen zijn gezichtsbepalende en kostbare elementen, helemaal in onze historische binnenstad. Ik ben blij dat we ze hier, in overleg met de omwonenden, weer terug hebben kunnen brengen. Zo werken we samen aan een leefbare en aantrekkelijke binnenstad.”

Hoge waterstand
Door de hoge waterstand in de binnenstad wortelen bomen hier heel oppervlakkig. Dit heeft tot gevolg dat de wortels de straatstenen opdrukken en dat de straat er schots en scheef bijligt. Daarnaast zijn oppervlakkig gewortelde bomen niet veilig. Vooral als ze hoger worden, waaien ze sneller om bij harde wind. Daarom is er op het lage gedeelte van de Turfmarkt voor gekozen de nieuwe iepen in een verhoging te planten, waardoor ze dieper kunnen wortelen.