Bomen spelen grote rol bij CO2-opslag steden

Onderzoekers van de Universiteit van Kent- en Sheffield en de British Ecological Society hebben vastgesteld dat planten in steden meer koolstof opnemen dan verwacht.

In het onderzoek is de bovengrondse koolstofopslag in stedelijk gebied onderzocht. Hiervoor hebben de onderzoekers de Engelse stad Leicester als voorbeeld genomen. Uit de resultaten blijkt dat er in Leicester (met 300.000 inwoners) ongeveer 231.500 ton koolstof bovengronds wordt opgeslagen. Dit is meer dan aanvankelijk werd aangenomen.

Opmerkelijk
Opmerkelijk is het feit dat bomen 97,3% van deze 231.500 ton opnemen en omzetten in glucose, zuurstof en water. Tuinen en struiken kunnen veel minder koolstof omzetten, slechts 0,7% van de stedelijke koolstofuitstoot wordt namelijk omgezet in tuinen en de resterende 2% wordt omgezet door struiken.

 

Broeikasgas
Koolstof gemengd met zuurstof (CO2) is het belangrijkste broeikasgas welke zorgt voor de opwarming van de atmosfeer. Planten zetten deze CO2, samen met water en zonlicht, door middel van fotosynthese om in glucose (suiker), zuurstof en water.

Meer informatie

Bron:
Club van 30

——————————————————————————-

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.