Boek 'De Bomenplanner. Bouwen aan duurzaam groen' is uit

De Bomenstichting heeft in samenwerking met De Groene Stad, concept van Plant Publicity Holland, en Bouwend Nederland het boek De Bomenplanner uitgebracht. De Bomenplanner laat zien welke meerwaarde bestaande bomen hebben voor een bouwplan en welke mogelijkheden er zijn om nieuwe bomen in de planning mee te nemen.

De Bomenplanner is een beeldenboek dat laat zien hoe synergie ontstaat tussen bebouwing en groen. 

Goede samenhang
Een goede samenhang tussen groen en rood (steen) vergt een zorgvuldige planning. Het groen  bepaalt in belangrijke mate of het aangenaam vertoeven is in stad of dorp. Grote bomen in de stad of het dorp zijn daarbij vanzelfsprekend, maar ze komen er niet vanzelf.  Dus moet er van te voren goed bekeken worden hoeveel ruimte een bepaalde boom nodig heeft. Zeker ondergronds.


Bomen plannen
Pas aanwezige bomen zoveel mogelijk in het bouwplan in. Dan is het gebouw bij oplevering direct aangekleed en duurt het niet jaren alvorens de omgeving een volwassen groene indruk geeft. Bouwrijp maken hoeft niet langer synoniem te zijn aan verwoestijning.  

Goede kwaliteit bomen
Plant bomen met een toekomst. Zorg voor bomen van goede kwaliteit, die op de kwekerij zorgvuldig zijn voorbereid. En geef de bomen een plek waar ze jaren kunnen groeien. Bouw in een oase, niet in een woestijn.

De Bomenplanner laat bomen vanaf het begin meelopen in de ontwikkeling van het ontwerp. In iedere volgende fase van het  bouwplan wordt ook het groenplan nader ingevuld. Bomen plannen in het bouwproces is bouwen aan duurzaam groen.

Dag van de Openbare Ruimte
Op 14 oktober zal dhr. D. van den Heuvel, voorzitter van Jong Bouwend Nederland, op de Dag van de Openbare Ruimte te Houten het boekje in ontvangst nemen.

Bestellen
Op de site van pph.nl kunt u het boekje bestellen.