Bijzonder infiltrerend groenplein in Rotterdam geopend

Het bijzondere Johan Idaplein in deelgemeente Noord, Rotterdam is geopend. Onder het plein kan 360.000 liter regenwater worden opgevangen. Een bijzonder en mooi plein, noemde wethouder Van Huffelen het. Bijzonder, omdat er een waterberging onder zit, waardoor we droge voeten houden. En mooi omdat het zo groen en kleurrijk is.

Het plein is na een grondige opknapbeurt van een paar maanden klaar. Nog niet zo lang geleden was het Johan Idaplein een grauwe, stenige plek vol hekken, waar een enkeling een balletje trapte. Er is alles aan gedaan om er multifunctioneel plein van te maken, waar de hele buurt zich welkom voelt. Veel groen, nieuwe speeltoestellen, een chillplek en een wandelpromenade. Tegelijkertijd is het plein ondergronds aangepakt. Daar wordt nu op een slimme manier regenwater opgevangen.

Infiltrerend
Onder het plein liggen namelijk 1100 infiltratiekratten, die ongeveer 360.000 liter regenwater kunnen opvangen. Vanuit die kratten kan het water infiltreren in de bodem. Het schone regenwater komt in de bodem bij het grondwater en dat is goed voor de grondwaterstand in deze omgeving. Bovendien ontlasten we hiermee ook het riool. Infiltreren van regenwater gebeurt vaker in Rotterdam. Uniek is wel de combinatie met het multifunctionele plein.

1.000 vierkante meter groen
Het Johan Idaplein is in alle opzichten een duurzaam plein. In totaal is er 1000 vierkante meter groen geplant op stukken waar het eerst grijs was. Dat varieert van een educatieve schooltuin (Hildegardisschool), dertien flinke bomen (grotere maat dan gemiddeld), een veldesdoornhaag van ruim 750 stuks tot een hortensiaperkje en twee grasveldjes. Ook de groeiomstandigheden voor de bestaande bomen zijn fors verbeterd. De sfeer van het plein is dan ook totaal veranderd.

Innovatief
Rotterdam werkt aan innovatieve oplossingen om in de drukke binnenstad voldoende waterberging aan te leggen. Afdeling Watermanagement van Gemeentewerken coördineert deze maatregel uit het deelgemeentelijk waterplan. Financiering vindt plaats samen met het waterschap. Het ingenieursbureau heeft de ondergrondse voorziening ontworpen.

Bron:
Gemeente Rotterdam