Bewoners uit Epse gaan zelf groen onderhouden

Bewoners uit Epse starten binnenkort zelf met het onderhouden van het openbaar groen in hun buurt. Samen met de gemeente en het Sociaal Cultureel Werk hebben zij plannen gemaakt voor het groen aan de Epserenk en de Smeenskamp en omgeving.

De gemeente Lochem onderhoudt het groen en werkt hierin samen met groenaannemers. Steeds vaker biedt de gemeente bewoners de mogelijkheid om het groen zelf te onderhouden. Dit werkt kostenbesparend en inwoners kunnen beter hun eigen wensen uitvoeren.

Bodembedekkers in combinatie met vaste planten
“Voordat de bewoners het onderhoud ter hand nemen, zorgen wij ervoor dat het groen er weer netjes bij ligt. Dit betekent dat oude beplanting wordt gerooid en nieuwe planten worden geplant. De mensen kunnen via de keuze van de beplanting zelf bepalen hoe arbeidsintensief de groenstrook wordt : bodembedekkende beplanting of vaste planten. In Epse kozen de bewoners voor bodembedekkers in combinatie met vaste planten”, aldus Esther Kimmels van Openbare Werken van de gemeente Lochem.

Saamhorigheid
Samen het groen onderhouden vergroot de saamhorigheid. Voor het uitvoeren van het onderhoud ontvangt de straat of buurt een vergoeding. Die mogen ze vrij besteden. Aan beplanting, gereedschap maar ook aan een gezamenlijke barbecue.

In de gemeente Lochem onderhouden inmiddels 28 buurten zelf het groen. Met vijf  buurten is de gemeente nog in overleg.