Belgische wijk wil meer groen om sociale contacten te bevorderen

In de Meiboomwijk van Roeselare loopt sinds kort het project Ecotuinteams. Buren komen er samen onder begeleiding van een deskundige om te leren hoe ze hun tuinen op een milieuvriendelijke manier kunnen onderhouden. Op die manier hoopt het stadsbestuur de bewoners dichter bij elkaar te brengen.
De Meiboomwijk heeft nood aan meer groen en sociale samenhang. Dat is gebleken uit een rondvraag bij de bewoners. Met de Ecotuinteams hoopt de stad, dat het project samen met de provincie West-Vlaanderen heeft opgestart, twee vliegen in een klap te slaan.
Voortuintjes ingepalmd door parkeerplaatsen
Een Ecotuinteam bestaat uit verschillende buren. Ze leren elkaar kennen op een ongedwongen manier en trainen intussen hun groene vingers.
‘€œIk woon al heel mijn leven in de Wilgenstraat’€, zegt Hilda Decancq, een van de deelneemsters. ‘Als kind was de straat bezaaid met voortuintjes. Vandaag zijn alle voortuintjes ingepalmd door parkeerplaatsen. Ik heb de buurt gaandeweg zien veranderen.’€
 
Trend keren
De Ecotuinteams moeten die trend keren. Onder leiding van Karien Vandamme, een deskundige van de provincie, komen de buren samen. Eerst in een vergaderzaaltje en daarna telkens in de tuin van een van de deelnemers.
Juiste plant op de juiste plaats
‘Ik toon de groep telkens wat de mogelijkheden zijn in de tuin van een van de leden’ zegt Vandamme. ‘œMilieuvriendelijk onderhoud is het uitgangspunt, maar er zijn geen verplichtingen. We proberen wel zo weinig mogelijk sproeistoffen en pesticiden te gebruiken. Dat kan perfect door de juiste planten te kiezen op de juiste plaatsen.’€
Bron:
Nieuwsblad