Arnhem is groenste stad van Europa

Arnhem heeft goud gewonnen in de Europese groencompetitie (categorie steden). Wethouder Cees Jansen nam de gouden plak namens de gemeente Arnhem in ontvangst tijdens de prijsuitreiking op 25 september in Cardiff (Wales). Het Zeeuwse Sluis kreeg zilver in de categorie Dorpen.

Jansen: “Het is spannend geweest tot het laatste moment. Maar de jury wond er geen doekjes om: Arnhem heeft prachtig historisch groen en weet daar de goede dingen mee te doen, zowel voor de inwoners als voor de natuur zelf. Ik ben echt geweldig blij met deze erkenning. We mogen daar als Arnhemmers supertrots op zijn”. Arnhem is de enige stad die met een gouden plak naar huis gaat. De overige steden moesten het met zilver doen.

Grote waardering
De jury had grote waardering voor de presentatie van de gemeente Arnhem, die een goed inzicht bood in de vele plannen, zowel voor de lange als de korte termijn.

De jury prees de veelzijdigheid van Arnhem en de afwisseling van de stadse allure, het dorpse in Elden en de natuur die overal in de stad waarneembaar is in de vorm van de koeien, de vele parken en de rivier. Arnhem is naar het oordeel van de jury een goed voorbeeld hoe je met een goede toepassing van groen een grote stad met 145.000 inwoners leefbaar houdt. Met name is in de stad ook te zien hoe een hechte samenwerking van stedenbouwkundigen, architecten en landschapsarchitecten tot de beste resultaten leidt.

Bloemenversieringen
Sluis is een historisch interessant stadje in het Zuidwesten van Nederland met ongeveer 2.400 inwoners. Een aantal dat in het toeristenseizoen tot het tienvoudige groeit. Dit heeft uiteraard een enorme impact op allerlei terreinen.

Vooral de bloemversieringen vielen de jury op, omdat het in Nederland niet zo vaak het geval is, dat er zoveel bloemversieringen zijn. De jury was onder de indruk van de vele mooie, goed gesnoeide hagen. Goed onderhouden oude bomen en de goed onderhouden heesterbeplanting, rozen en vaste planten.

Op 7 oktober worden in Arnhem de winnaars bekendgemaakt van de Nederlandse competitie 2009. De twee winnaars mogen in 2010 Nederland vertegenwoordigen in de Europese competitie.

Bronnen:
Gemeente Arnhem
Entente Florale