Antwerpen verplicht groene daken

Wie vanaf volgend jaar een plat dak aanlegt of verbouwt, is verplicht hiervan een groen dak te maken. Het schepencollege heeft onlangs de nieuwe bouwcode voor 2011 goedgekeurd. Met deze nieuwe bouwregels wil de stad de leefbaarheid, de veiligheid en de beeldkwaliteit in de stad verhogen.

Wie vanaf volgend jaar een plat dak aanlegt of verbouwingen verricht aan zijn bestaande plat dak, is verplicht dit te vergroenen.

“De regel geldt voor alle nieuwbouwen en verbouwingswerken waarvoor men een vergunning moet aanvragen”, vertelt Ludo Van Campenhout (Open VLD), schepen van Stadsontwikkeling.

 

 

 

 

Voordelen van groene daken
“Een groen dak kan bestaan uit mos, Sedum of bomen en heesters op daken, maar het is dus niet zo dat we mensen verplichten om een klein bos op hun dak te planten Mensen moeten geen extra beton gieten of andere maatregelen nemen om het dak te stutten. Het effect van zo’n groen dak is daarentegen wel immens. De twee grootste voordelen zijn het isolerende effect en de vertraagde afwatering. Groene daken houden het hemelwater een tijdlang vast, waardoor het trager in de rioleringen vloeit. Bij hevige regenval gaan we hier zeker en vast voordeel uit halen. Bovendien dragen groene daken ook bij tot een betere luchtkwaliteit.”

Bron:
Het Nieuwsblad