Amsterdam wordt European City of Trees

Amsterdam is voor het jaar 2012 door de European Arboricultural Councel (EAC), de Europese koepelorganisatie van boomspecialisten uit 21 landen, benoemd tot European City of Trees.

Deze Award wordt toegekend aan een stad die toonaangevende activiteiten ontplooit in het beleid, beheer en burgerparticipatie van bomen in een stedelijke omgeving.

De afgelopen jaren is de Award uitgereikte aan Turku (Finland 2011), Praag (Tsjechië 2010 ), Malmö (Noorwegen 2009), Torino (Italië 2008) en Valencia (Spanje 2007).

Start Springsnow
Deze aankondiging werd gedaan bij de start van Springsnow, het iepenfestival waarmee Amsterdam vanaf dit jaar de magie van de lentesneeuw viert. Egbert Roozen, directeur van de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) sprak namens de EAC tot Boudewijn Oranje, lid van het db van stadsdeel Amsterdam-Centrum:

Benoeming
 “Amsterdam krijgt deze benoeming op basis van de van oudsher én huidige systematische aanplant van bomen. Zo zijn de iepen langs de grachten onlosmakelijk verbonden met de status van UNESCO werelderfgoed. En staan nergens ter wereld zoveel (75.000) iepen bij elkaar in een stedelijke omgeving. De stad heeft als eerbetoon in 2011 zelfs een iepen-arboretum geopend, dat mondiaal gezien een zeer unieke collectie bevat, waardoor boomliefhebbers uit binnen- en buitenland  speciaal hiervoor naar Amsterdam komen.”

Fototentoonstelling De Groene Stad
Boudewijn Oranje gaf aan blij te zijn met deze benoeming: “Amsterdam koestert haar bomen! We weten dat die van enorm belangrijke waarde zijn voor de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de stad. Vanuit die gedachte is ook het nieuwe bomenbeleidsplan opgesteld. En de schoonheid en waarde van bomen in onze stad worden prachtig verbeeld in de fototentoonstelling De Groene Stad die nu bij de Stopera staat.”

De prijs wordt vrijdag 11 mei 2012 uitgereikt tijdens de Nationale Klimkampioenschappen voor Boomverzorgers in Amsterdam-Noord.