Alphen aan den Rijn plant minder bomen dan gepland

Het aantal bomen in Alphense woonwijken neemt steeds verder af. Terwijl de gemeenteraad twee jaar terug besloot dat er veel méér bomen moesten bijkomen.

In de laatste twee winters zijn er 150 bomen minder geplant dan er bij werkzaamheden zijn weggehaald. Dit jaar stijgt dat aantal volgens de planning naar 226 bomen minder. Zo blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van Dick Kalkman (PvdA). Hij wilde die cijfers zien omdat de gemeenteraad het college de opdracht had gegeven om ’waar mogelijk’ juist bomen bij te planten. Dat zou betekenen dat er vele honderden bomen bij zouden komen. Niet alleen goed tegen fijnstof en voor de gezondheid van mensen, maar ook het woongenot hangt voor Alphenaren sterk samen met groen in de woonwijken.

Opdracht is gewoon niet uitgevoerd
“Er is daarvoor niks simpeler dan bomen planten, dat kost ook geen zak. Maar die opdracht is dus gewoon niet uitgevoerd’’, aldus Kalkman, die maar zelden zulke harde kritiek uit op het gemeentebestuur maar nu spreekt van ’tranentrekkende antwoorden’. “Ze zijn juist hartstikke actief bezig om bomen weg te halen, het is belachelijk. Ze doen wel alsof het goed gaat, maar iedereen in Alphen klaagt over het verdwijnen van groen. Het ligt niet aan de ambtenaren hoor, maar de wethouder moet ze aansturen.’’

Aantal bomen neemt toe in nieuwe wijken
In totaal neemt het aantal bomen in Alphen overigens toe, maar die bomen komen alleen in nieuwe wijken. Kalkman: “Helaas onvoldoende om de algemene achteruitgang te keren en een schrale troost voor de Alphenaar die de bomen uit zijn wijk ziet verdwijnen.”

Bron:
Alphen cc