Alkmaar lanceert bomenbarometer

In het collegeprogramma ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’ heeft het college van Alkmaar het 1000- bomenplan gelanceerd. Burgemeester en wethouders willen namelijk meer aandacht geven aan hoogwaardig groen in de stad.

Het college investeert in groen, zodat de jeugd ook later van een groene stad kan genieten. Mooie, oude en beeldbepalende bomen krijgen extra aandacht en worden beschermd. Nieuwe bomen worden op een duurzame manier geplant. Sinds het aantreden van het nieuwe college zijn 158 extra bomen geplant. De bomenbarometer op de gemeentelijke groen-website geeft vanaf 21 maart aan hoeveel nieuwe bomen geplant zijn. Deze site geeft ook aan op welke locatie het nieuwe groen geplant is en wat voor bomen het zijn.

Prettig en gezond leefklimaat
Alkmaar beheert ongeveer 45.000 bomen in de stad. Samen met de bomen in tuinen van particulieren en bedrijven zorgen zij voor een prettig en gezond klimaat in de stad.
Naast het planten van extra bomen zorgt de gemeente ook zo veel mogelijk voor het vervangen van dode en zieke bomen.

Zonder groen, geen leven
Wethouder Anjo van de Ven: “Bomen en groen zijn erg belangrijk voor een stad, voor jong en oud. Zonder groen, geen leven. Bovendien doen kinderen die opgroeien in een groene omgeving en direct contact hebben met de natuur, het later, zowel emotioneel als cognitief, beter dan kinderen die dat moeten missen. Ook volwassenen kunnen veel plezier en voldoening vinden in het omgaan met de natuur. Daarom gaat de gemeente voor 1000 nieuwe bomen in de stad. Met de bomenbarometer houden we de stand bij en hopen we meer betrokkenheid te krijgen van Alkmaarders. Weet u een plek waar een extra boom kan komen? Laat het ons weten.” Ideeën zijn welkom via 1000bomen@alkmaar.nl.

Bron:
Gemeente Alkmaar