Aanplant 400 lindebomen in Groningen

Vanaf maandag 21 november worden de nieuwe bomen geplant langs de Concourslaan in Groningen. Ongeveer vierhonderd lindebomen vervangen de beuken die hier de afgelopen jaren zijn weggehaald.

In de komende twee weken komt aan beide zijden van de laan een dubbele bomenrij te staan. Aannemer Bouwhuis uit Beerzerveld plant er per dag gemiddeld 40. Het gaat om drie soorten lindebomen die door elkaar komen te staan. Ze hebben bij hun komst een stamomtrek van ongeveer 30 centimeter en zijn rond de 15 jaar oud.

Noodkap
Oorspronkelijk stonden er 256 beuken langs de Concourslaan. Nadat enkele spontaan waren omgewaaid werd hun conditie in 2005 onderzocht. Een groot aantal bomen bleek aangetast door zwam, en de wortelstelsels waren slecht ontwikkeld door bodemverdichting en een hoge grondwaterstand. Daarop werden 26 beuken direct gekapt en enkele jaren later bleek weer een noodkap nodig voor nog eens 18 bomen.

Windstoot
Omdat ook het merendeel van de resterende bomen al bij een flinke windstoot zou kunnen omvallen is besloten alle bomen weg te halen. Dat was aanleiding het hele voorpark opnieuw in te richten. Voor de nieuwe bomen is daarbij een drainagesysteem aangelegd in de bermen van de Concourslaan en is de grond losser en voedzamer gemaakt.

Miljoen bloembollen
Begin oktober zijn bijna een miljoen bloembollen geplant. De nieuwe linden langs de entree van het Stadspark zullen het voorjaar begroeten vanuit een kleurrijk tapijt van narcissen, krokussen, botanische tulpen, sneeuwklokjes en sneeuwroem. Dan heeft de stad haar vernieuwde Voorpark Stadspark weer terug. 

 

Bron:
Gemeente Groningen
——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.