“Groene daken verplicht stellen voor stad Groningen”

Groene Daken moeten bij de aanleg van platte daken het uitgangspunt zijn. Dat vinden Kris van der Veen en Benni Leemhuis van GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Groningen. De stad Groningen kent een subsidieregeling voor de aanleg van Groene Daken en daar is in de afgelopen jaren door bedrijven en particulieren goed gebruik gemaakt. Het is nu tijd om minder vrijblijvend te worden en een volgende stap te zetten. Voor GroenLinks behoort een verplichting zeker tot de mogelijkheden.

In steden als Antwerpen, Kopenhagen en Toronto hebben de afgelopen tijd in hun verordeningen de verplichting opgenomen om bij nieuwbouw van platte daken, groene daken aan te leggen. Traditionele daken worden met meestel niet-duurzame dakbedekking als bitumen aangelegd, terwijl op groene daken een dak bedekt wordt met planten. Goede voorbeelden in de stad Groningen zijn het nieuwe dak van de nieuwbouw van het Werkmancollege, waar gebruik is gemaakt van bij-vriendelijk bloemenaanplant, of het gebouw van Levenswetenschappen op Zernike.

Voordelen van Groene Daken
Groene daken kennen een aantal grote voordelen. Niet alleen houden ze bij zware regenval veel water vast, waardoor riolen minder overbelast raken, maar bij warme zomers zorgen ze voor lagere temperaturen in huis. Groene daken bieden ook dieren en insecten in de stad een betere leefomgeving. En niet in de laatste plaats gaan groene daken ook langer mee dan traditionele dakbedekking, waardoor groene daken uiteindelijk goedkoper zijn. In een stad die ambitieuze doelstellingen heeft op het gebied van klimaat neutraal bouwen, zijn groene daken dus van groot belang.

Symposium ‘Groen Op Niveau’
Op woensdag 2 november organiseerde de gemeente Groningen het symposium ‘Groen Op Niveau’ met diverse specialisten op het gebied van Groene Daken. De GroenLinks-fractie zal tijdens het symposium haar voorstel over de verplichte Groene Daken inbrengen en is benieuwd naar de reacties van de experts.

Bron:
GroenLinks Groningen

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.