“Amsterdam niet ambitieus genoeg als het gaat om groene daken”

“Amsterdam is niet ambitieus genoeg als het gaat om groene daken”, dat stelt de Partij voor de Dieren Amsterdam. Groene daken zijn de oplossing voor veel problemen waar grote steden mee te kampen hebben. Rotterdam ziet daar dan ook de noodzaak van in en legt in 2011 zeven keer zoveel groene daken aan als de gemeente Amsterdam.

Ondanks alle pogingen van De Partij voor de Dieren om de aanleg van groene daken te stimuleren, heeft de gemeenteraad van Amsterdam tegen gestemd tegen drie voorstellen. Zowel de linkse (Groenlinks en PvdA) als rechtse partijen (CDA, VVD), steunden de voorstellen niet. “Onbegrijpelijk en kortzichtig, aangezien Amsterdam nu al kampt met overstromingen en volgelopen kelders als het ook maar even hard regent”, aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam.

“Daarbij geeft zelfs Waternet aan dat groene daken een wenselijke oplossing zijn voor het Amsterdamse waterprobleem.”

Subsidie erg in trek
Groene daken zijn daken met een laag met levende planten erop. De planten en de onderlaag houden hemelwater vast, verbeteren de isolatie van woningen, vangen fijnstof af, reduceren de CO2-uitstoot en stimuleren biodiversiteit. Het afgelopen jaar trok Amsterdam een subsidie van in totaal 200.000 euro uit voor particulieren en bedrijven die een groen dak wilden aanleggen. Van deze subsidie werd goed gebruik gemaakt – zo goed dat er niet genoeg subsidie bleek te zijn om in het aantal aanvragen te voorzien.

Budget flink uitbreiden
Naast waterberging hebben groene daken veel andere voordelen, onder andere voor de luchtkwaliteit, het binnenklimaat, de biodiversiteit en het stadsklimaat. “Wij zouden graag zien dat het budget voor deze subsidie flink wordt uitgebreid. Amsterdam is niet ambitieus genoeg; een stad als Rotterdam haalt ons links en rechts in. Daar is in de afgelopen twee jaren meer dan 40.000 m2 groene daken aangelegd. Antwerpen heeft als doelstelling dat alle platte daken vergroend worden. Het kan toch niet zo zijn dat Amsterdam hierop achterblijft. Wij blijven ons in Amsterdam inzetten voor een drastische toename van het aantal groene daken en uitbreiding van de subsidieregeling”, aldus Van Lammeren.

Bron:
NieuwsuitAmsterdam