Uit onderzoek van Natuur en Milieufederatie Utrecht blijkt dat de gemeente meer bomen moet planten en meer parken moet aanleggen, om de hitte in de stad tegen te gaan. Deelnemers aan het onderzoek willen zelf ook de handen uit de mouwen steken door bomen in de tuin te planten.
De NMU peilde deze zomer de beleving van hitte in Utrecht. Veel mensen hebben last van warmte. Mensen functioneren thuis of op het werk het beste met temperaturen tussen de 15 en 20 graden en op warme dagen is het soms veel warmer. Slapen doet men het liefst als het nog wat frisser is (10 tot 15 graden). Om de hitte in de stad tegen te gaan zou de gemeente meer bomen moeten planten, omdat bomen voor verkoeling zorgen.Afhankelijk van allerlei factoren hebben schaduwbomen een verkoelend effect van zoân 10 tot 15°C.
Groen als middel tegen Urban heat island effect
Door het zogenaamde âUrban heat Island effectâ blijft de warmte vooral ’s nachts hangen en koelt het in de stad veel minder af dan op het platteland. In grote steden kan de temperatuur dan ook 10 graden hoger zijn dan in het buitengebied. Door de klimaatverandering neemt dit fenomeen toe. De NMU onderzoekt daarom, samen met bewoners, op verschillende manieren de overlast van hitte in de stad. En wat daar tegen te doen is. Voor drie hete wijken wordt, samen met bewoners en betrokken gemeenten, gekeken welke maatregelen genomen kunnen worden.
Lees hier het rapport Resultaten Groene Peiler Hitte in de stad »
Lees ook:
- Klimaatverandering in steden vergt nieuwe vorm van stedenbouw »
- Nederlandse steden slecht gewapend tegen hitte »
Bron:
NMU