Diverse kerkdorpen in Nuth, Meerssen, Valkenburg, Beek en Voerendaal worden komend najaar opgewaardeerd met hoogstamboomgaarden. Het gaat om de aanleg van maar liefst 24 nieuwe hoogstamboomgaarden. Na realisatie van deze boomgaarden zijn er in het Herinrichtingsgebied Centraal Plateau in totaliteit 92 nieuwe boomgaarden bijgeplant. Medewerkers van IKL zorgen de komende maanden dat er 490 fruitbomen en bijna zeven kilometer aan heggen de grond in gaan.
Over pakweg drie tot vijf jaar zal de bloesem van de fruitbomen in het voorjaar nadrukkelijk zichtbaar zijn in het landschap. De landschappelijke impuls door IKL rond de dorpen vindt plaats in opdracht van de Landinrichtingscommissie Centraal Plateau. Het gaat hierbij vooral om karakteristieke huisgaarden met hagen en een keur aan fruitrassen die kenmerkend zijn voor het kleinschalig cultuurlandschap.
De belangstelling voor het herstel van dit landschapsbeeld in en rond de dorpen was de afgelopen drie jaar nadrukkelijk aanwezig bij bewoners op het Centraal Plateau. De nieuwe eigenaren van de gaardjes spelen daarmee een cruciale rol bij de duurzame aankleding van het Zuid-Limburgse cultuurlandschap. Naast het herstel en de opwaardering van het landschap wordt de hoogstamtraditie ook opgepakt door nieuwe generaties.
Beeldbepalend
Boomgaarden met hoogstamfruitbomen bepalen al eeuwenlang het beeld van Zuid-Limburg. Tot in de jaren zestig gingen veel dorpen nog schuil achter de vele kleinschalige huisboomgaarden met kersen, peren, pruimen en appelbomen. Door de schaalvergroting en de intensivering van het grondgebruik verdween de hoogstam of maakte plaats voor laagstamplantages.
Bron:
IKL Limburg