580 bomen erbij tijdens ‘Bomen voor het leven-dag’

In het Koningin Wilhelminabos in Dronten vindt op zaterdag 27 november de tiende “Bomen voor het leven-dag” plaats. Een lustrum in de samenwerking tussen KWF Kankerbestrijding en Staatsbosbeheer en de Stichting Nationale Boomfeestdag. Op deze dag planten ruim 2240 nabestaanden waarvan 196 kinderen , in het herdenkingsbos 580 bomen ter nagedachtenis aan dierbaren die zijn overleden aan kanker.  

Tijdens het programma zijn er bijdragen van Ton Hanselaar, algemeen directeur KWF Kankerbestrijding, Peter Derksen, directeur Stichting Nationale Boomfeestdag, Nabestaanden en het koor ‘Zingen voor je leven’ (volledig bestaand uit (ex) kankerpatiënten). Vervolgens is er één minuut stilte, laten de mensen rode en witte ballonnen op en worden de glaspanelen met daarop de namen van de dierbaren onthuld. Daarna worden de mensen onder begeleiding van een tiental boswachters meegenomen naar de plantplek om daar een boom te planten.

 


Ruim 5.000 bomen geplant
De Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer hebben het Koningin Wilhelminabos in 1999 aan KWF Kankerbestrijding geschonken ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan. In december 2000 is een start gemaakt met de aanplant van het bos. Inmiddels zijner ruim 5000 bomen geplant en is het een prachtig  bos, een groene oase voor bezinning.

Nabestaanden van overleden kankerpatiënten kunnen op glaspanelen op een gedenkplek in het bos de namen van hun dierbaren laten aanbrengen. Tijdens de Bomen voor het leven-dag die elk jaar op de laatste zaterdag van november wordt gehouden, worden de dat jaar bijgeschreven namen onthuld. Voor het bij laten schrijven van een naam op de glaspanelen wordt een vergoeding van  75,- gevraagd. Van dit bedrag schenkt de Stichting Nationale Boomfeestdag  15,- aan KWF Kankerbestrijding voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

Glaspanelen
Jaarlijks worden de namen van aan kanker overleden dierbaren aangebracht op glaspanelen die op de Gedenkplek staan. Elke naam is een klein monument voor iemand die een ongelijke strijd verloren heeft. Namen die de herinnering levend houden. Na de onthulling van de glaspanelen is er de gelegenheid om een boom te planten, waarmee het leven symbolisch wordt doorgegeven. Staatsbosbeheer zorgt voor de bomen en  medewerkers van Staatsbosbeheer begeleiden de nabestaanden bij het planten.

Bron:
Perssupport