25.000m2 groene daken extra in Rotterdam

De gemeente Rotterdam zal tot en met 2011 zo’n 25.000m2 gemeentelijk vastgoed voorzien van een groen dak. De daken zijn aanbesteed via een raamcontract waarbij de bedrijven zijn geselecteerd op basis van een marktuitdaging waarin innovatie centraal stond. In Rotterdam is de afgelopen twee jaar ruim 40.000m2 groen dak gerealiseerd waarvan ruim 5.000m2 op gemeentelijk vastgoed.

Groene daken geven Rotterdam een groener aanzien, vormen een buffer bij regenafvoer, nemen stofdeeltjes op uit de atmosfeer op en zorgen voor een langere levensduur van een dak. Om de aanleg van groene daken te stimuleren geven de gemeente Rotterdam en de waterschappen een subsidie van € 30,- per m2 gerealiseerd groen dak.

Veel groene daken aangelegd
De afgelopen twee jaar is divers gemeentelijk vastgoed voorzien van een groen dak, zoals het dak van de centrale bibliotheek, het Gemeentearchief, het kindermuseum Villa Zebra en diverse werven. Met de afronding van het raamcontract wordt tot en met 2011 zo’n 25.000m2 extra groen dak op gemeentelijk vastgoed aangelegd. Daarmee maakt de gemeente Rotterdam een flinke slag in het aantal m2 groen dak in Rotterdam. “Als gemeente nemen we onze verantwoordelijk en verduurzamen we ook ons vastgoed. Met de Samenwerkingsovereenkomst Duurzaam Ontwikkelen –dat we eind oktober met de vastgoedmarkt hebben ondertekend – kunnen we ook vanuit de markt een groeiend aantal groene daken met een fiks aantal vierkante meters verwachten, zoals op het Maasstad Ziekenhuis waar net 3.300m2 groen dak is aangelegd”, aldus Alexandra van Huffelen (wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte). Naar verwachting zal eind 2011 in totaal zo’n 80.000m2 groen dak in Rotterdam zijn aangelegd.

Groen dak bij dakrenovatie en nieuwbouw
Van de 4 miljoen m2 gemeentelijk vastgoed is zo’n 500.000m2 geschikt voor de aanleg van een groen dak. Bij de renovatie van een dak zal desgewenst de constructie zo worden aangelegd dat het dak kan worden voorzien van een groen dak. De daken van de eerste fase (12.000m2) van het raamcontract zijn reeds bekend: het betreft vooral scholen en bedrijfspanden. De lijst met objecten van de tweede fase (13.000m2) is eind 2010 gereed. Ook nieuw gemeentelijk vastgoed zal daar waar mogelijk worden voorzien van groene daken. Zo krijgen de nieuwe brede school in Park Zestienhoven en het multifunctioneel centrum Rozenburg een groen dak.

Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie en 100% klimaatbestendigheid in 2025. Het RCI is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, de koepelorganisatie van de Rotterdamse industrie. Als daadkrachtige en innovatieve klimaatstad neemt Rotterdam haar verantwoordelijkheid voor de toekomst. Door zowel de oorzaken als de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, werkt Rotterdam voortvarend aan het totale klimaatdossier en is door deze unieke aanpak een inspirerend voorbeeld voor anderen. De ambities en resultaten op het gebied van klimaat, energie en water dragen bij aan een duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad.

Bron:
Rotterdam Climate Initiative