Bergen op Zoom Groenste stad van Nederland 2014

De gemeente Bergen op Zoom heeft gistermiddag in Groningen de eerste prijs behaald bij Entente Florale, een nationale wedstrijd om de titel Groenste stad van Nederland. Bergen op Zoom bond in de categorie Steden de strijd aan met Doetinchem, Dronten en Oisterwijk. In de categorie ‘groenste dorp’ ging het Limburgse Beesel er met het goud vandoor.

Behalve dat de stad een jaar lang de titel Groenste stad van Nederland mag voeren, sleept Bergen op Zoom ook een geldprijs in de wacht van 5000 euro.
Stichting Entente Florale heeft als doel het multifunctionele belang van groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, het bedrijfsleven en de inwoners. De jury van de stichting bezocht de afgelopen maanden de verschillende deelnemers om te zien hoe iedere gemeente omgaat met groen.
Bergen op Zoom werd op donderdag 5 juni door de jury aangedaan. Die beoordeelde de deelnemers op verschillende onderdelen, zoals Natuur en landschap, Recreatie en toerisme en Cultuurhistorisch erfgoed. De jury kreeg die dag eerst een presentatie te zien over het groenbeleid in Bergen op Zoom. Daarna stapte het gezelschap op de fiets om een rondrit te maken langs verschillende groene hoogtepunten in onze gemeente. Daarbij werden onder meer het Ravelijn, het Anton van Duinkerkenpark, Fort de Roovere en landgoed De Beek aangedaan.
Verantwoordelijk wethouder Patrick van der Velden toonde zich woensdagavond na afloop van het programma in Groningen trots op de benoeming tot groenste stad van Nederland. “Apentrots ben ik dat Bergen op Zoom deze award heeft gewonnen. We hadden er vooraf ook goede hoop op, maar als je hem dan ook daadwerkelijk wint, betekent dat een enorme ontlading. Ik ben trots op Bergen op Zoom en trots op het team van de gemeente dat heel veel heeft gedaan om de prijs binnen te slepen”, aldus Van der Velden woensdagavond.
De gemeente Bergen op Zoom is gevraagd om volgend jaar mee te doen aan de Europese verkiezingen voor Groenste stad van Europa. Over die deelname is echter nog geen besluit genomen.
 
Bron: Gemeente Bergen op Zoom