Wilde bloemen voor bijen in De Kempen

Het gaat geleidelijk aan een beetje beter met de bijen. De Kempengemeenten doen er nog een schepje bovenop. Zij gaan 20.000 struiken en bomen plaatsen en 4,5 hectare aan bermen inzaaien met wilde bloemen.
 Daarmee moeten bijen weer iets makkelijker aan stuifmeel en nectar kunnen komen. Het project ‘Bloeiende Kempen’ kost een ton. De provincie betaalt er veertig mille aan mee. Bladel, Reusel-De Mierden, Eersel, Bergeijk, Oirschot en Hilvarenbeek nemen de rest voor hun rekening.
Stuifmeel
“Alle initiatieven juichen we natuurlijk toe”, zegt ‘ambassadeur’ Aat Rietveld van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). “Bijen zijn de motor in de natuur. In Nederland kennen we 358 soorten, maar tegenwoordig zien we er nog maar weinig. De grootste bedreiging is het gebrek aan stuifmeel en nectar. Er zijn veel bloemen, maar kennelijk toch te weinig. De reden is dat het natuurlijk leefgebied van bijen kleiner wordt. We schoffelen en spitten wat rond in dit land. Vandaar dat het goed is van de Kempen om dit project te starten.” De start is begin volgend jaar.