Vouchers voor meer groen in de stad

Iedereen die een idee heeft voor meer groen in eigen omgeving of natuurontwikkeling kan meedoen aan de Groene Loper Vechtdal. Voor de beste plannen zijn er in totaal zo’n twintig vouchers à 500 euro te verdelen.
De Groene Loper heeft als missie bewoners en bedrijven te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit, ofwel hun eigen natuurlijke leefomgeving. Mensen met groene plannen voor hun buurt, kunnen zich aanmelden voor een van de Groene Loper Vechtdal vouchers. Maar liefst 10.000 euro is beschikbaar, verdeeld in vouchers van 500 euro, voor projecten in Gramsbergen, Hardenberg, Ommen en Dalfsen.
Een kleine commissie onafhankelijke inwoners beoordeelt de aanvragen op basis van de doelen die door subsidieverlener provincie Overijssel gesteld zijn. Namelijk het verbeteren van de biodiversiteit in stedelijke omgeving en samenwerking van inwoners.
Mirjam Gerrits, educatief medewerker van natuurinformatiecentrum De Koppel in Hardenberg vormt samen met vrijwilliger Dook van Gils, de projectgroep Groene Loper Vechtdal. “In de grote steden van Overijssel worden Groene Loper-projecten uitgevoerd. Het budget hiervoor komt van de provincie. Wij wilden in het Vechtdal ook meedoen. Omdat voor inwoners van de grote woonkernen aan de Vecht de natuur misschien wel dichtbij is buiten de steden, maar het is ook nodig om het in de bebouwde gebieden te halen. Als je natuur naar je eigen wijk haalt, ga je er ook zuiniger en bewuster mee om.”
Met een voucher van 500 euro kun je al veel doen, stelt Gerrits. “Je kunt tegels uit tuinen halen en bloemen en planten zaaien en poten. Tegels zijn slecht voor dieren en voor de waterhuishouding. Voor zo’n voucher kun je veel bloemenzaad kopen, of bloembollen. Een vlindertuin inrichten of zaden voor een groentetuin kopen. Voor 500 euro kun je wel 10 mooie bomen kopen. Dan heb je al bijna een bos”, zegt Gerrits. Van Gils oppert dat tuindersverenigingen braakliggende grondjes kunnen inzaaien met een bijenmengsel om zo bestuivers als bijen te lokken. “Zo haal je natuur naar je toe.” Een simpele ingreep is het zagen van kleine openingen in houten schuttingen in woonwijken. Gerrits: “Daar kunnen egels doorheen lopen. Dat is een heel klein dingetje waarmee je een groot effect bereikt.”
Bron: destentor.nl