Verlaag jouw energiekosten dankzij een groen dak

Het dak van een gemiddelde Nederlandse woning krijgt rechtstreeks te maken met allerlei extreme weersomstandigheden, zoals wind, regen en hagel. Het is ook het deel van de woning waar het snelst energieverlies kan plaatsvinden. Steeds meer mensen kiezen voor een groendak om hun dak beter te beschermen tegen zowel verval als energieverlies.
Wat is een groendak?
Groendaken zijn, zoals de naam het zegt, daken die bedekt zijn met planten. En die beplanting kan gaan van kleine vetplantjes tot hele moestuinen. Een groendak past perfect in de ecologische trend om groen te investeren en zo minder te verbruiken. Met een groendak creëer je een betere en gezondere leefomgeving rondom jou. De isolerende eigenschappen van de beplanting zorgt voor een natuurlijke isolatie waarbij het merkelijk frisser is tijdens de zomermaanden en warmer tijdens de wintermaanden. Omdat investeren in een groendak zo veel voordelen heeft, maar het nog wat ongekend is, geven heel wat steden en gemeentes subsidies voor het plaatsen van groendaken.
Voordelen van een groendak
De biodiversiteit van de beplanting van jouw groendak heeft een positieve ecologische invloed op jouw omgeving. De planten hebben een klimaatzuiverend effect en zorgen voor gezonde lucht. Regenwater wordt door de beplanting tegengehouden en verdampt vervolgens. Bij hevige regenbuien werkt dit als een buffer en beschermt het jouw dak en waterafvoer. Groendaken verlengen de levensduur van jouw dak aanzienlijk.
Daarnaast zijn er nog tal van voordelen, waardoor groendaken een zeer interessante investering zijn:
Esthetische waarde
Groene daken met bloemen en/of moestuinen geven kleur aan jouw woning. Zeker in vergelijking met golfplaten of grijze dakpannen. In steden vormt een groendak een oases van rust en groen.
Thermisch comfort
Een groendak zorgt voor een gemiddelde temperatuursdaling van 10° tijdens de zomer. Zo blijft jouw woning lekker koel. En tijdens de koudere maanden houdt de beschermende laag de warmte knusjes binnen. Perfecte isolatie dus. In een luidruchtige buurt werkt een groendak perfect geluiddempend.
Financieel voordeel
Doordat jouw dak natuurlijk koeler aanvoelt dan bij dakpannen, hebben zonnepanelen op een groendak een rendement dat 5% hoger ligt. Door de goede isolerende functie moet je minder verwarmen en afkoelen. Hierdoor verminderen jouw energiekosten. De bestaande premies maken een groendak financieel ook aantrekkelijk.
Levensduur van het dak
Een groendak beschermt tegen extreme temperatuurswisselingen en tegen hagelschade. Ook werkt het waterlekkages tegen. Hierdoor is een groendak minder snel aan vervanging toe. Een goed aangelegd groendak verhoogt ook de brandveiligheid van jouw woning.
Bron: Bouwenwonen.net