Rotterdam maait minder ter bevordering van dieren en planten

Dit voorjaar maait de gemeente het gras minder vaak
Zo kunnen langzaam andere plantensoorten groeien, waar bijvoorbeeld bijen en vlinders op af komen. Op diverse plekken in de stad wordt het gras minder vaak gemaaid, bijvoorbeeld in wegbermen. Zo kunnen, waar eerst strakke gazons waren, langzaam andere plantensoorten groeien.
Die verschillende bloemen en kruiden zien er niet alleen aantrekkelijk uit voor de Rotterdammers. Bijen, vlinders en andere insecten, maar bijvoorbeeld ook vogels komen op de nieuwe planten af.
Bloemrijk grasland
Hoe snel het gras zich ontwikkelt tot zogenoemd bloemrijk grasland, is afhankelijk van de plek en de bodem. In de schaduw groeien minder verschillende soorten dan op een zonnige plek. Ook de bodemsoort en vocht in de grond hebben invloed op de soorten grassen en planten die er kunnen groeien.
Drie keer maaimachines
Dit jaar wordt op de plekken waar het gras een meer natuurlijke uitstraling krijgt nog drie keer gemaaid. Tussen half mei en begin juni wordt voor het eerst gemaaid. Het maaisel blijft een paar dagen liggen, zodat het zaad van uitgebloeide bloemen in de bodem terechtkomt. Rond juli en september komen de maaimachines opnieuw. Op deze kaart staan de plekken waar het gras minder vaak wordt gemaaid.
Verkeersveiligheid
Op plekken waar het zicht belangrijk is, bijvoorbeeld bij kruispunten en oversteekplaatsen, wordt extra gemaaid om het gras laag te houden. Ook bij uitstapstroken bij parkeerplaatsen en hondenuitlaatzones wordt vaker gemaaid.
Bron: gemeente Rotterdam