Regenbestendig wonen. Droge voeten in de wijk van 2030? Dat vraagt om slim samenwerken!

Wereldwijd is het gemiddeld 0,9 graden Celsius warmer dan in 1900. Op sommige plekken is de temperatuurstijging nog veel groter, in de poolgebieden zelfs viermaal zo groot (bron: Wageningen Universiteit). We willen allemaal daar iets aan doen, maar het systeem is daar vaak nog niet klaar voor. Door de vele procedures, regels en afdelingen waar een voorstel langs moet gaan blijft het klimaat soms liggen. Dat is jammer, want de oplossingen zijn er al. Het is een kwestie van slim samenwerken.
De casus
We nemen je mee naar de Bellamystraat in Amsterdam Oud-West. Deze straat ligt een halve meter onder het waterpeil en ligt een stuk lager dan de rest van de buurt. Hierdoor loopt het regenwater van de hele buurt naar deze weg (bron: Amsterdam Rainproof). De bewoners hebben hier veel last van: bij piekbuien staat de hele straat onder water. Daarom willen ze een klimaatbestendige oplossing en gaan ze met deze vraag naar de gemeente. De gemeente ziet het belang, buigt zich over het probleem maar komt hier zelf niet uit. Het gebrek aan kennis en het budget zit hen in de weg.
Waar beginnen we?
Voor bewoners is het vaak erg fijn om een expert in te schakelen waar ze hun vragen kwijt kunnen. In de Bellamystraat is bijvoorbeeld Amsterdam Rainproof een goed eerste aanspreekpunt.  De organisatie en de bewoners kunnen samen een voorstel maken voor de gemeente, maar dit kunnen zij niet alleen.
Hoe komt het eruit te zien?
Het kernprobleem ‘wateroverlast’ moet worden aangepakt en het ontwerp moet er goed uitzien. Steeds meer urbanplanners zijn bezig met het klimaatbestendig inrichten van openbare ruimtes. De bewoners vinden het concept van het waterplein interessant. Ze willen watermanagement met het oog op de menselijke normen en waarden.
De volgende stap is het product. Welke precieze producten ga je toepassen in dit ontwerp? De keuze is breed. De bewoners vinden het leuk als water zichtbaar geïntegreerd wordt in het ontwerp. Na goed onderzoek kwamen ze bij opties als: een waterscherm, een slimme regenton en het afkoppelen van de regenpijp. Ook vonden ze het idee dat de kinderen met het water kunnen spelen leuk. Ze zouden een slimme regenton kunnen combineren is met een groene wand. Klimaatbestendige Ebb en Flood-tegels vangen het water op en laten het zichtbaar infiltreren naar de grond.
We moeten het samen doen
Je leest het al: oplossingen in overvloed. De Bellamystraat kan met een gerust hart aan de slag want de klimaatbestendige oplossing is binnen handbereik.  Een aantal kleine initiatieven kunnen samen een grote impact maken. De mindset is er al, nu is het een kwestie van gewoon doen!

auteur Ruth Pasternak van Rain(a)way

Bronnen
https://www.wur.nl/nl/show-longread/Klimaatverandering-longread.htm
https://www.rainproof.nl/hoe-rainproof-ons-riool
http://degroenewand.nl/
http://www.slimmeregenton.nl/
https://www.amsterdam.nl/projecten/bellamybuurt/
https://www.amsterdam.nl/projecten/bellamybuurt/rainproof-samen/
https://amsterdamwest.groenlinks.nl/nieuws/bellamy-en-borgerbuurt-wordt-groen-en-mooi
https://www.rainproof.nl/wat-kan-ik-doen/buurt
https://www.rainproof.nl/article-type/water-de-stad

De Ebb en Flood-tegels