Het Landschap Overijssel is een actie gestart om zeldzame inheemse bomen terug te planten in het Overijsselse landschap. In het Overijsselse landschap zijn steeds minder inheemse bomen en struiken te vinden zoals wilde appel, fladderiep, linde of wilde roos. Boom- en plantsoorten die thuishoren in Overijssel en vroeger overal in het buitengebied te vinden waren.
De organisatie vertelt: “In landschapselementen zoals houtwallen of als alleenstaande boom in een weiland. Het aantal van dit soort landschapselementen neemt af, en hiermee ook de variatie aan bomen en struiken. En als er elementen worden teruggeplaatst, wordt er vaak gekozen voor eik en gelderse roos. Jammer, want straks bestaat ons hele landschap uit eik en gelderse roos en dat zou een grote verarming van de biodiversiteit zijn. Om hier verandering in te brengen, start Landschap Overijssel een wervingsactie gekoppeld aan een actie om inheemse plant- en boomsoorten terug te planten in het Overijsselse Landschap. www.beschermoverijssel.nl.”
Wervingsactie
Landschap Overijssel zet zich in voor het behoud, het beheer en de ontwikkeling van het Overijsselse landschap. De komende maanden voert ze actie om de organisatie verder te versterken en vraagt ze iedere huidige donateur één nieuwe donateur te werven. Want hoe meer mensen betrokken zijn, hoe beter Landschap Overijssel de natuur kan beschermen. Het geeft haar een sterkere positie en een grotere stem in het behartigen van de belangen van het Overijsselse landschap. Voor iedere tien nieuwe donateurs, die zich tot 15 februari 2017 aanmelden, plant de organisatie ergens in het landschap een groepje zeldzame bomen en struiken. Zo versterkt de organisatie zelf én het fysieke landschap in één.
“De biodiversiteit in de wereld gaat nog steeds met grote sprongen achteruit, en Overijssel blijft hier niet in achter. Steeds meer waardevolle bomen, struiken en dieren worden zeldzaam in het Overijsselse landschap, bijvoorbeeld door verkaveling, de aanleg van wegen en het kappen van bomen. Neem de prachtige fladderiep, die in Overijssel vrijwel is uitgestorven. De fladderiep is van groot belang voor de iepenpage (vlinder die voornamelijk op de fladderiep leeft). Met het terugplanten van deze inheemse bomen en struiken, hoopt Landschap Overijssel het landschap ook weer aantrekkelijk te maken voor bepaalde dieren, zoals de iepenpage.”
Bron: brugnieuws.nl