Kweeksysteem op stadsdak vermindert druk op riool

Rooffood is een kweeksysteem dat groenteteelt op stadsdaken mogelijk maakt. De bijbehorende waterbuffer vermindert daarnaast de druk op het riool in de stad.
Het Rooffood-systeem, dat is ontwikkeld door het Nederlandse GrownDownTown, bestaat uit een waterbuffer waarop een laag met voedselkratjes past. Kwekerij Lindenhoff Open Tuin levert de kratjes met daarin voorgekweekte jonge groentegewassen en kruiden, en plaatst deze in het systeem.
De waterbuffer zorgt ervoor dat het dak bij heftige buien een deel van het regenwater opvangt. Dit water nemen de gewassen vervolgens zelf op. De gewassen volgroeien op het dak, waarna ze kunnen worden geoogst. Dat maakt het gebruik van het kweeksysteem interessant voor gebruik in de horeca.
Wanneer de groenten zijn geoogst, worden de kratjes vervangen door nieuwe kratjes. GrownDownTown neemt de oude kratjes terug en garandeert naar eigen zeggen het hergebruik ervan. Daarnaast zorgt het bedrijf voor het onderhoud van het kweeksysteem.
Lokale voedselvoorziening
De missie van GrownDownTown is naar eigen zeggen om de stad op innovatieve manieren te vergroenen en ‘vergroenten’. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat het Rooffood-systeem daaraan kan bijdragen. Zo blijkt dat het mogelijk is om met het systeem in Amsterdam voldoende groente te produceren voor alle stadsbewoners.
Wanneer wordt gekeken naar het totale platdakoppervlak kan volgens GrownDownTown voor wel 444 procent aan de groentebehoefte worden voldaan. Naar schatting is een kwart van dit oppervlak geschikt voor het Rooffood-systeem. Dat zou betekenen dat het systeem voor 111 procent aan de totale groentebehoefte zou kunnen voldoen.
Druk op het riool
Behalve aan lokale voedselvoorziening, draagt het systeem volgens GrownDownTown ook bij aan het stormwatermanagement in steden. Bij hevige regenval vermindert de waterbuffer de druk op de riolen in de stad.
Bron: duurzaambedrijfsleven.nl