Digitale bomenkaart in Lelystad en Amsterdam

De gemeente Lelystad heeft een digitale Bijzondere Bomenkaart samengesteld. Aanvragers kunnen zo direct zien of voor het kappen van de boom een vergunning vereist is.
De kaart is geactualiseerd en geeft aan voor welke bomen een kapvergunning dient te worden aangevraagd. Voor andere gemeentelijke bomen hanteert de gemeente het kapbeslissingensysteem. Bij die bomen zal de gemeente steeds de noodzaak van het kappen per boom overwegen. De regels daarvoor zijn vastgelegd in het Bomenbeleidsplan.
Behalve het digitaal vastleggen heeft de Bomenstichting een subsidie van het streekfonds ontvangen om ongeveer 50 bomen herkenbaar te maken. Bij de bomen zal een beschrijving van de bijzonderheden komen op een bordje. Ook kunnen belangstellenden een zogenaamde QR-code scannen.
Amsterdam
Ook in Amsterdam is een digitale ‘Monumentale bomen en ander waardevol groen’ gelanceerd. In Amsterdam wordt al meer dan 400 jaar bomen geplant, maar de oudste boom in de stad is slechts 250 jaar oud. Om ze beter te beschermen hebben de stadsdelen een centrale lijst aangelegd.
Bron: Stad en Groen