Bloembollen kleuren de Groene Stad

Een groene omgeving heeft een gunstig effect op de gezondheid en het humeur van de mensen. Parken kunnen hier onder andere aan bijdragen. Gemeentes die de roep om meer kleur en variatie vanuit de samenleving willen beantwoorden, kunnen juist in het gebruik van bloembollen een oplossing vinden. Bloembollen brengen na de winter de eerste kleur in parken, wat menig bezoeker zal opvrolijken. Het najaar – nu dus!- is dé tijd om de bollen te planten om in het voorjaar te kunnen genieten van prachtig gekleurde bloemenzeeën.
Het prettige van voorjaarsbloeiende bloembollen is dat ze op verschillende manieren toegepast kunnen worden. Het hangt er maar helemaal vanaf wat het doel van de beplanting is.
Meerjarige bollen zijn eenmalig geplante voorjaarsbollen die na de bloei in de grond blijven zitten, rustig de tijd krijgen om af te sterven om zich vervolgens ondergronds voor te bereiden op een volgend groeiseizoen. Voorjaarsbollen die op deze manier toegepast worden, volgen eigenlijk dezelfde cyclus als vaste planten. Vaak maken voorjaarsbollen die op deze manier toegepast worden onderdeel uit van een bestaande, meerjarige beplanting zoals een vaste planten-, heester- of rozenborder.
Eenjarige bloembollen worden meestal ingezet voor een massaal en opvallend kleureffect. Denk daarbij aan bloemperken met een opeenvolgende bloei van krokussen en tulpen, aan zeeën van blauwe druifjes of aan lange linten met grootkronige narcissen. Bloembollen met sprekende kleuren (rood, geel, blauw) brengen hoge sierwaarde.
Er bestaan ook bollen die verwilderen. Deze bollen hebben net iets meer te bieden dan de meerjarige bollen. Net als eenjarige bollen blijven verwilderingsbollen na de bloei in de grond en komen ze ieder jaar terug.