Bewoners maken groen in Amerongen persoonlijker

Hier en daar in de gemeente staan paaltjes bij een stukje gemeentegroen met daarop de tekst ‘Samen werken aan uw gemeente’. Deze paaltjes geven aan dat dit kleine stukje gemeentegrond wordt beheerd en onderhouden door bewoners. Op die manier kunnen medewerkers van de gemeente snel zien dat er hier niet geschoffeld of gesnoeid hoeft te worden.
En bewoners weten op die manier dat dit stukje onderhouden wordt door een buurtbewoner. Het spreekt voor zich dat mensen die zo’n stukje grond onderhouden hondenpoep niet zien als een blijk van waardering. In de straat ‘In De West’ in Amerongen hebben ze al drie jaar ervaring met zelf gemeentegroen onderhouden. ,,Het belangrijkste verschil was vooral dat we nu met alle omwonenden zorgen dat de planten water krijgen, voorheen ging alles dood door de droogte”, aldus een bewoonster.
Samen onderhouden
De gemeente geeft ruimte aan initiatieven van bewoners onder de noemer: ‘Samen werken aan uw gemeente’. Voor initiatieven als de omgeving schoonhouden is geen toestemming nodig. Als men echter iets wil veranderen of toevoegen dan moet er eerst contact gezocht worden met de gemeente. Als de ideeën passen binnen de mogelijkheden dan wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De regels omtrent deze overeenkomst zijn vooral om het openbare karakter van de openbare ruimte te behouden. Ook zijn de regels bedoeld om de ruimte veilig te houden en overlast voor medebewoners te voorkomen.
Een stukje gemeentegrond onderhouden is ook een uitgelezen kans om  een praatje te kunnen maken met een buurtgenoot. Op die manier krijgt  het ‘samen’ aspect ook weer een beetje extra inhoud.
Als men met een stel mensen als groep aan de slag wil gaan om een wat groter stuk te onderhouden dan is er zelfs een mogelijkheid om gereedschap van de gemeente te gebruiken of in bruikleen te krijgen. Een bekend punt in Amerongen zijn de tabaksplanten op de Tabaksteeltrotonde die onderhouden worden door medewerkers van het Tabaksteeltmuseum.
In andere dorpen werden bijvoorbeeld beelden geadopteerd. In Doorn, Leersum en Driebergen heeft een aantal ondernemers bloembakken geplaatst die zij zelf onderhouden. In Maarn werd door sponsoring een bankje gerealiseerd dat in de openbare ruimte werd geplaatst.
Meer bijen
De bijenvereniging afdeling Amerongen-Leersum ziet graag meer bloemen en bomen in plaats van gras. Misschien zijn er stukken openbaar groen die geadopteerd kunnen worden door liefhebbers van bloemen en bijen. Welke bloemen en bijen dan het best geplant kunnen worden is te vinden op de site van de Nederlandse Bijen Vereniging: www.bijenhouders.nl.
Bij ‘In De West’ hebben ze positieve ervaring met de planten die ze daar speciaal voor de zoemers hebben neergezet.
Bron: nieuwsbladdekaap