âDe afgelopen decennia is er sluipenderwijs een kloof ontstaan tussen kinderen en natuur. Terwijl kinderen juist een groene omgeving nodig hebben voor een gezonde lichamelijke, geestelijke en morele ontwikkeling.â
Dit schrijven Annelies Henstra (juriste gespecialiseerd in mensenrechten) en Thomas van Slobbe (directeur van de groene denktank Stichting wAarde) in een ingezonden brief in dagblad Trouw van dinsdag 24 november, pagina 25.
Gunstige ontwikkeling
Een groene leefomgeving heeft een gunstige werking op de ontwikkeling van sociale vaardigheden, schrijven Henstra en Van Slobbe. âEen âgroeneâ ruimte stimuleert de sociale interactie tussen kinderen en de ontwikkeling van een gevoel van eigen waarde.
Uit onderzoek blijkt onder meer dat natuurcontact in de eerste plaats bevorderlijk is voor de lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Het klimmen in een boom vereist een meer gevarieerde motoriek dan bijvoorbeeld de technische apparaten in een gymzaal.â
Meer groen in en om steden
Verder schrijven zij dat een kinderrecht op natuurcontact kan zorgen voor meer bewustwording. Veilige en voor kinderen makkelijk bereikbare groene gebieden in de steden helpen dit te realiseren.
Op het einde van de ingezonden brief schrijven Henstra en Van Slobbe dat Nederland haar doelstelling om meer groen in en om steden te realiseren wat serieuzer moet nemen.
Wilt u het volledige bericht lezen? Neem dan contact op met Trouw
Bron:
Trouw