Duinlandschap in het Haagse Westduinpark wordt hersteld

Zand, zee, zout en wind krijgen weer vrij spel in het Haagse Westduinpark. Binnen twee à drie jaar zijn de blanke duintoppen, met daarboven een wolkje stuivend zand, weer zichtbaar in het gebied tussen Kijkduin en de Vogelwijk. “We gaan het duinlandschap in oude glorie herstellen. En we zetten er géén hek omheen. Mensen kunnen er straks echt van genieten”, zegt verantwoordelijk wethouder Sander Dekker (Financiën en Stadsbeheer).

“Het wordt echt een grote klus om dit 200 hectare grote gebied in oorspronkelijke staat terug te brengen”, aldus Dekker. “In de vorige eeuw hadden mensen het idee dat we moesten voorkomen dat het duinzand zou verstuiven. Er zijn toen op grote schaal rozen, sneeuwbessenstruiken, esdoorns en populieren aangeplant, die met hun wortels het hele landschap als het ware hebben gefixeerd. Verder hebben wind en regen verontreinigde lucht aangevoerd, waaruit stikstof is neergeslagen.

Dat heeft gewerkt als een soort pokon voor de begroeiing hier. Om hier nu weer een open duinlandschap te creëren, moeten we als het ware de klok terugdraaien.”

 


Precisiewerk

Vanaf september zal er met inzet van groot materieel in het Westduinpark precisiewerk moeten worden gedaan. Ecologen hebben het hele gebied geïnventariseerd om te bepalen welke struiken en bomen weg moeten en welke juist de ruimte moeten krijgen. De zuidhellingen van de duintoppen zullen helemaal vrijgemaakt worden van begroeiing. Dat betekent dat er straks gekapt, gegraven en geplagd zal worden. In totaal moeten er zo’n 1300 bomen weg. Waar nu rimpelrozen staan, moet het zand een meter diep worden ontgraven. Daarna wordt het gezeefd, zodat er geen worteltje achterblijft.

Schrikken en slikken
Wethouder Dekker: “Het wordt schrikken en slikken voor omwonenden en bezoekers van het Westduinpark. Maar we krijgen er een prachtig landschap voor terug. Asfaltpaadjes en hekken maken zoveel mogelijk plaats voor veeroosters, schelpen- en zandpaadjes. Daarna geven we het beheer in handen van de natuur en grote en kleine grazers: paarden of runderen gaan het duinkonijn bij die taak assisteren.”

Kraamkamer voor planten en dieren
Parel van het Westduinpark wordt de vochtige duinvallei de Natte Pan. Deze zeldzame kraamkamer voor planten en dieren – orchideeën, paddenstoelen, bijzondere vogels, vlinders, zandhagedissen, rugstreeppadden – is nu te droog, doordat bomen en struiken te veel water opzuigen. Ook is de bovenste grondlaag te rijk door bladafval en vermesting. Over twee jaar staat er weer een flinke laag water in de Natte Pan. Mensen mogen er dan wel in, maar buiten het broedseizoen en onder leiding van een gids.

Europees beschermd
Het Westduinpark is Europees beschermd natuurgebied. Het terugbrengen in oude staat is ingegeven door Europese natuurwetgeving. Het project kost € 2,5 miljoen. De provincie Zuid-Holland draagt daarvan de helft bij; Europa € 0,6 miljoen. De gemeente Den Haag betaalt de rest. Belanghebbenden en omwonenden zijn via een beheerplatform, dat overleg, presentaties en excursies heeft georganiseerd, op de hoogte gehouden. Wethouder Sander Dekker zegt daarom: “De financiering is rond. Er is draagvlak voor. Wij zijn er klaar voor.”

Bron:
Gemeente Den Haag  

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.