Nieuw ROC in Roosendaal beschikt over groen- en blauwdak  

Afgelopen november opende het Kellebeek College in Roosendaal haar deuren. Deze ROC beschikt over een groen- en een blauwdak.
Het groendak dient voor de tijdelijke piekopslag van regenwater. Het blauwdak is voor een permanente waterbuffering. Dit sluit aan bij het Klimaat(p)roof-dak van Leven op Daken (LOD), adviesbureau voor het meervoudig gebruik op daken. Bij de ontwikkeling hiervan is LOD-partner Carlisle betrokken geweest. Bij een Klimaat(p)roof geldt het dak als een tijdelijke waterbuffer en gaat het de piekbelasting in het rioolstelsel tijdens heftige regenbuien tegen.

Dak als Vijfde Gevel

Hiermee geldt het Kellebeek College als goed voorbeeld van het gebruik van het dak als Vijfde Gevel: niet alleen door het meervoudig ruimtegebruik, maar ook de vele bijkomende voordelen bieden besparingen en mogelijkheden. Een bijkomend voordeel van dit daksysteem is dat het overtollige water, na reiniging tot bijna drinkwater, het opgeslagen water weer kan worden hergebruikt in de daktuin. Via een retoursysteem kan het in detail een enorme besparing doorgevoerd worden in de opbouwhoogte en gewichten van het begroeide dak. De reguliere en afgekoppelde hemelwaterafvoeren sluit het systeem aan op het reinigingssysteem.

Wateropslag en -zuivering

Overtollig regenwater wordt in een met schelpen gevulde buffer opgeslagen: Aquastore. Zuivering vindt plaats door dezelfde schelpen en een fijn mineraal filtermateriaal. Het regenwater wordt zo geschikt gemaakt voor hergebruik in en rondom het pand. Met deze verfijnde techniek ontstaat water dat voldoet aan het infiltratiebesluit en kan hergebruikt worden als was-, blus- en spoelwater voor toiletten en water via watergeefinstallaties voor tuinen, gevels, vijvers en het begroeide dak. Het systeem op het dak bestaat uit Resitrix EPDM-dakbedekking als waterkerende laag en een diepe drainageplaat van 20 liter met druppelslang. Deze combinatie bergt permanent water onder de daktuin, terras en loopverharding. De totale waterbuffering van dit systeem varieert van 65 liter/m2 tot 225 l/m2.
Zo scoort gebouw goed op duurzaamheidsgebied. Daarnaast zorgt een eigen vuilverbranding in de kelder van het gebouw voor verwarming en is er niet gekozen voor tropisch hardhout maar voor Europees loofhout. Verder kenmerkt deze ROC zich door gewelfde, ronde gevels, waarbij de raampartijen in horizontale banen om het gebouw slingeren. Dit accentueert de hoofdvorm. De structuur van het gebouw is open, met daarbij het uitgangspunt dat leren in de praktijk de beste manier is. Het Kellebeek College huisvest de opleidingen voor Zorg en Welzijn, met daarbij een inpandige apotheek, een kinderdagverblijf, een voorziening voor ouderenzorg en diverse commerciële zorginstellingen.
bron: duurzaamgebouwd.nl