Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk en passen hier dan ook hun levensstijl op aan. De ontwikkelingen binnen duurzame uitvaarten spelen in op deze behoefte waardoor het waarschijnlijk een steeds grotere rol gaat spelen in de uitvaartbranche wereldwijd. Het kan tegenwoordig al relatief klein door bijvoorbeeld fairtrade koffie te schenken tijdens de koffietafel en duurzaam papier voor de rouwkaarten te gebruiken tot een begrafenis met een duurzame kist.
Natuurbegraafplaatsen
Voor mensen die begraven willen worden op een natuur-neutrale en duurzame manier, kan er worden gekozen voor een graf op verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland. In plaats van bij een conventionele begraafplaats, liggen de graven niet in strakke rijen. maar kan je zelf een mooie plek uitzoeken.
Het uitgangspunt bij de inrichting van een natuurbegraafplaats, is het terugbrengen en behouden van de cultuurhistorische en ecologische waarde van de natuur. Er mogen dan ook uitsluitend organische grafmonumenten worden gebruikt.
Begraafplaatsen wereldwijd
De afgelopen jaren wordt er wereldwijd steeds meer rukbaarheid gegeven aan de impact op de natuur bij conventioneel begraven. Zo bleek in 2014 nog uit een documentaire ‘A Will for the Woods’ dat we jaarlijks de aarde vullen met ruim 24 kilometer aan chemisch bewerkt hout voor grafkisten, 192.000 liter aan giftig balsem vloeistof en zo’n 1,6 miljoen ton aan beton voor grafkelders.
De vraag naar een plek op een natuurbegraafplaats is hierdoor gestegen waardoor er wereldwijd steeds meer bij komen. Zo had het Verenigd Koninkrijk, 22 jaar geleden nog maar 17 natuurbegraafplaatsen waar dat er nu ruim 200 zijn. In Amerika waren er 10 jaar geleden zelfs nog geen natuurbegraafplaatsen en kunnen we er volgens Green Burial Council nu ruim 30 vinden.
Ecologische uitvaartkist
Voor de meeste standaard uitvaartkisten worden producten gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Tegenwoordig zijn er steeds meer organisaties die hier een alternatief voor verzinnen zoals Onora met de introductie van de ecologische uitvaartkist. Ecologische uitvaartkisten worden in een paar minuten gemaakt van uitsluitend duurzaam materiaal dat volledig afbreekbaar is in de natuur waardoor ze tevens zijn toegestaan op natuurbegraafplaatsen.
“De gebruikelijke grafkisten zijn al jarenlang hetzelfde”, zegt Marieke Havermans, oprichtster van Onora, tegenover de NOS. “Ze zijn donker en bruin. En de gebruikte materialen, zoals nageltjes, nietjes, schroeven en plastic handvatten, zijn milieuvervuilend.”
De aarden urn
Je kan tegenwoordig ook kiezen voor een duurzame en milieuvriendelijke urn. Zo is een aarden urn gemaakt van ongebakken klei zodat de as zich uiteindelijk natuurlijk vermengt met de aarde wanneer je ervoor kiest de urn te begraven.
Begraven of cremeren zonder kist
Sinds 1991 is het in Nederland toegestaan om te begraven of cremeren zonder kist. Zeker bij natuurlijk begraven wordt hier de voorkeur aan gegeven. Het lichaam is hierbij niet volledig onbedekt maar kan worden ingewikkeld met gebruik van verschillende wikkelkleden van natuurlijk materiaal.
Bron: groencourant.nl