De meerwaarde van een groendak

Groendaken kleuren het stadsbeeld in Nederland langzamerhand steeds groener. Een groendak – vaak een laag van vetplantjes – hebben vele voordelen
Toch is het nog niet voor iedereen duidelijk wat nu de meerwaarde van een groendak is. Niet elk dak is geschikt voor het aanleggen van een groendak. Het heeft een waterdichte en wortelbestendige ondergrond nodig. Op bestaande daken kan je eerst een wortelwerend folie aanbrengen.Bovenop de dakbedekking komt het beschermvlies, wat zorgt voor de bescherming van de dakbedekking. Voor de drainagelaag kan het beste worden gekozen voor een zogenaamde noppenplaat.
De substraatlaag verankert de wortels van de begroeiing en bevat water, voedingsstoffen en zuurstof. De bovenste laag, de sedummixmatten, kunnen worden toegepast op alle vlakke, schuine en hellende daken tot 40 graden. Verder moet het dak bestand zijn tegen een extra belasting van ca. 50 kg per vierkante meter, de meeste platte daken zijn wel geschikt. Bij een hellingshoek van meer dan 15 graden zijn extra voorzieningen nodig om te voorkomen dat het groendak wegschuiven.
De belangrijkste voordelen op een rijtje:
Bescherming dak
Groendaken beschermen de schil van het gebouw tegen extreme weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Hierdoor kan de levensduur van de dakbedekking verdubbelen.
Betere warmtewering en geluidsisolatie
In de zomer werken groendaken als hitteschild en in de winter als bescherming tegen de kou. Dit kan zorgen voor aanzienlijke energiebesparing. Ook dragen groendaken bij aan het reduceren van trillingen en het absorberen van geluid.
Verbeteren leefomgeving
Sedum en ander groen op de groendaken nemen CO2 en fijnstof op, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Ook biedt het groen ruimte aan diverse flora en fauna, wat een positieve uitwerking heeft op de (stedelijke) biodiversiteit.
Verbetering zonnepanelen rendement
Groendaken en zonnepanelen zijn een uitstekende combinatie. Het koelende effect van de begroeiing heeft namelijk een gunstige uitwerking op de panelen. Dit kan zorgen voor een rendementsverhoging van ca. 5 procent. Ook wordt het verouderingsproces van het silicium in de panelen vertraagd, waardoor vermogensverlies pas na 10 jaar optreedt.
bron: dichtbij.nl