Nederland wordt warmer en we hebben vaker hittegolven. Dat is soms prettig, maar zorgt ook voor gezondheidsproblemen als uitdroging, vermoeidheid, ademhalingsproblemen, slapeloosheid en allergieën. Daarom is het belangrijk om de stad en huis koel te houden.
Dit schrijft de gemeente Arnhem op haar website.
Om de stad prettig leefbaar te houden moeten we deze aanpassen aan het veranderende weer. Door de klimaatverandering krijgen we in de toekomst vaker te maken krijgen met hittegolven en hevige stortbuien. Dit betekent dat regenwater voldoende ruimte moet krijgen, maar ook dat oververhitting van de stad moeten voorkomen. Samen met acht partners uit vijf EU-landen zoekt de gemeente Arnhem al een paar jaar naar manieren om opwarming van de stad te verminderen. Dit gebeurt in het project Future Cities.
Groen, water en koeling door wind effectief
Het onderzoek richt zich op het hitte-eiland effect. Dit is het fenomeen waarbij de temperatuur in een stad gemiddeld hoger is dan in het omliggende gebied. Dit komt omdat gebouwen en bestrating overdag veel zonnewarmte opnemen en deze ‘s nachts moeilijk kwijtraken. Vooral donkere en verharde oppervlakten als asfalt en steen dragen daar aan bij. Daarnaast spelen mobiliteit, bedrijvigheid en de daarbij horende luchtvervuiling ook een rol. De stad wordt zo op elke warme dag een stukje warmer dan het buitengebied, wat kan oplopen tot zo’n 5 graden. Groen, water en koeling door wind in de stad blijken erg effectief om dit verschil te beperken.
Wat kunt u doen tegen warmte in en rond uw huis?
• Zorg voor voldoende groen rond uw huis. Bijvoorbeeld gras, struiken of boompjes in uw tuin. Maar ook groen tegen uw gevel (klimop) of op het platte dak houden het aangenaam in huis.
• Lichte kleuren stoten de warmte af; donkere trekken warmt juist aan. Een wit huis zorgt daardoor voor minder warmte in de omgeving.
• Laat ’s avonds en ’s nachts koelte het huis in en houd overdag ramen en gordijnen dicht om warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Zonneschermen of uitvalschermen zijn nog effectiever. Die zorgen ervoor dat de warmte niet eens het huis inkomt.
• Zet de ramen en deuren pas open als u merkt dat het buiten koeler is dan binnen. Anders warmt u uw woning alleen nog maar meer op. Op echt warme dagen is het vaak pas na middernacht buiten koeler dan binnen.
Onderzoek
In Arnehm wordt sinds 2009 onderzoek gedaan naar het stadsklimaat en gevolgen daarvan voor bewoners en bezoekers. Zo heeft Wageningen Universiteit tijdens een hitteperiode in augustus met een bakfiets vol meetapparatuur op diverse plekken in de regio de wind, temperatuur, luchtvochtigheid gemeten, zijn vanuit een vliegtuig op vier kilometer hoogte warmtebeelden gemaakt en wordt er sinds dit voorjaar door de GGD onderzoek gedaan naar de gevolgen van hitte op de gezondheid van ouderen.
Meer weten? Kijk op www.arnhem.nl/energie –> klimaatbestendige stad »
Bron:
Gemeente Arnhem