Stadhuis Amsterdam heeft een groen dak

Het groene dak op het stadhuis van Amsterdam is klaar. Met 1700 m2 is het een van de grootste groene daken van de stad. Wethouder Ossel (Groen), stadsecoloog Remco Daalder en projectmanager Arjen Okx rolden vorige week de laatste plag uit.

Het oude dak op het stadhuis was aan vervanging toe. De gemeente heeft dit moment aangegrepen om het dak te vervangen door een duurzaam, groen dak. De aanleg en het onderhoud van het groene dak op het stadhuis zijn in eerste instantie duurder dan een traditioneel dak. Maar doordat groene daken gemiddeld twee keer langer meegaan, wordt de investering in twintig jaar terugverdiend.

 

 

 

 

Een groen dak draagt op vele manieren bij aan de stad. Groene daken:

  • Vergroten de biodiversiteit in de stad door het aantrekken van flora en fauna
  • Verbeteren de luchtkwaliteit door vermindering van CO2, NO2 en het afvangen van fijnstof
  • Een groen dak verhoogt de waarde van een huis
  • Hebben een verkoelend effect op het gebouw en de omgeving tijdens hete zomerdagen en werken geluiddempend
  • Zorgen voor waterberging bij zware regenval
  • Groene daken zijn in vele vormen mogelijk. Van een bedekking met vetplanten tot daken met een weelderige begroeiing, die de bewoners als tuin kunnen gebruiken.

Veel onbenutte ruimte
De gemeenteraad van Amsterdam heeft in 2010 besloten om de aanleg van groene daken te subsidiëren. In 2011 is er 205.000 euro subsidie ter beschikking gesteld. In totaal wordt daarmee ongeveer 7200m2 groen toegevoegd aan het Amsterdamse daklandschap. Tegenover het stadhuis op het woningcomplex de Halve Wereld van Woningcorporatie Ymere ligt een groen dak van vergelijkbare omvang, dat vorig jaar is opgeleverd. Daarmee is aantalvierkante meters groen rond het Waterlooplein binnen een jaar verdubbeld.

Bron:
Gemeente Amsterdam

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.