Kantoorkaravaan: met je laptop de natuur in

Als Chiel van Leeuwen (29) op zijn werk bij energie-startup Vandebron achter zijn computer zit, is er de hele dag de kakofonie van het Amsterdamse Rembrandtplein. De rinkelende trams. De lallende toeristen. De toeterende taxi’s. Rumoer. Altijd rumoer. Maar vandaag is het anders, zo bericht het AD. De noise canceling koptelefoon is wel mee, maar hangt het grootste deel van de tijd werkloos om zijn nek. Voor één dag heeft Van Leeuwen samen met drie collega’s de Amsterdamse binnenstad verruild voor een werkplek op Roggebotstaete: een ecologisch landgoed – meer dan honderd voetbalvelden vol groen – aan het Flevolandse Vossemeer.
Kantoorkaravaan
Amper twee jaar geleden bedacht de ondernemer met twee kompanen Kantoorkaravaan. Het concept was simpel. Wat nu als ze een stoet stijlvolle caravans begonnen die het hele jaar het land door zou trekken, van natuurgebied naar natuurgebied? Elke caravan vormt een mobiel kantoor, bestaande uit een aantal flexwerkplekken, simpel te reserveren via internet. Niet op het elektriciteitsnet aangesloten, maar toch van alle gemakken voorzien; dankzij een stel zonnepanelen op het dak is er gewoon draadloos internet, kan de mobiele telefoon worden opgeladen en staat er zoals op elk kantoor een koffiezetautomaat te gorgelen.
Muf vergaderzaaktje
Het is zijn grote missie als ‘ecopreneur’: de moderne mens weer in verbinding brengen met de natuur. “Honderdduizenden jaren hebben we als mensen middenin de wildernis geleefd”, doceert Van de Beek. “Pas de laatste eeuwen is dat veranderd. Maar ik geloof oprecht dat we diep vanbinnen nog allemaal de behoefte voelen in de natuur te zijn. Soms is het een latent verlangen en moet het vuurtje een beetje worden aangewakkerd. Gelukkig kan dat. Dankzij de technieken van deze tijd kunnen we gewoon bereikbaar zijn voor de hele wereld, terwijl we middenin de natuur zitten. Het is de perfecte combinatie. Ik zie geen enkele reden meer waarom je liever in een muf vergaderzaaltje zou gaan werken.”
Stadstuinen
Het liefst zou hij met zijn karavaan dan ook halt houden in de mooiste natuurgebieden van Nederland. Maar hij snapt ook wel: hoe beter beschermd de wildernis is, hoe minder mogelijkheden om er neer te strijken. En dus is het zoeken naar alternatieven. Roggebotstaete. Het Amsterdamse bos. Een stel stadstuinen.
Samenwerkingsverbanden 
Maar waarom? Wat is de winst van zo’n werkdag in het groen? Een van de voordelen is volgens Van de Veen het gemak waarmee tussen de knotwilgen en paardenbloemen samenwerkingsverbanden ontstaan. “Kijk, Seats2Meet heeft natuurlijk met afstand de meeste boekingen. Maar ik zie dat er bij de locaties van Seats4Silence veel gemakkelijker contact wordt gemaakt tussen de aanwezigen. Op zo’n reguliere flexplek zit iedereen met de oogkleppen op naar zijn scherm te staren. In de natuur kijk je meer om je heen, staan je zintuigen open, en maak je makkelijker een praatje. Zo ontstaan vaak heel vruchtbare kruisbestuivingen.”en aan de rand van de hoofdstad. Een landgoed op de flanken van de Veluwe.
Creativiteit
En er zijn meer voordelen van werken in de natuur. Van de Veen: “In een werkproces gaat het nooit alleen maar om produceren. Er zijn ook momenten dat je werk is gebaat bij reflectie en creativiteit. Juist op die dagen zou je de natuur moeten opzoeken. In de buitenlucht worden er andere verbindingen gemaakt in je hoofd. Je komt op gedachten die je op je vaste werkplek nooit te binnen waren geschoten. Talloze onderzoeken wezen al uit dat je creativiteit, concentratie en productiviteit worden bevorderd door simpelweg in de natuur te zijn.” Van de Beek: “Ook Einstein en Nietzsche zweerden bij hun dagelijkse natuurwandelingen.”
Bron: de ondernemer.nl, Foto: Jaap Schuurman