Verticale bossen verschijnen in Amsterdam, Arnhem en Rotterdam

Op Boomfeestdag woensdag a.s. 16 maart gaan school kinderen in Amsterdam, Arnhem en Rotterdam bomen in bakken planten en deze verdelen op de balkons van flats om zo verticale bossen te bouwen. Voor iedere boom op het balkon wordt er ook minstens 1 in een ontwikkelingsland geplant om landschap te restaureren. Tegelijk met de kinderen in Nederland gaan de kinderen van de Hiber Primary School in Ethiopie ook bomen planten! Wie weet lukt het zelfs om Skype contact te krijgen al is dat bij Skype natuurlijk altijd een grote verassing.
Door op zoveel mogelijk balkons een boom te plaatsen veranderd het aanzicht van een flat in een groen verticaal bos. Een unieke wijze van het vergroenen van steden. Niet alleen worden flats groener ook wijken worden leefbaarder en de luchtkwaliteit verbetert. Bomen verfraaien niet alleen het aanzicht van grijze en grauwe flats, ze zorgen ook voor schonere lucht.
Naast het vergroenen van flats en het verbeteren van de luchtkwaliteit betrekt Urban Street Forest vooral jonge kinderen bij het project. Kinderen van lokale basisscholen helpen mee met het potten van boompjes en bieden ze aan aan bewoners. Een mooi leermoment voor kinderen. “We hopen kinderen bewust te maken van hun leefomgeving en de waarde van groen daarin. Veel steden zijn een opeenstapeling van beton en asfalt, met Urban Street Forest proberen we kinderen bewust te maken van de positieve invloed van bomen.”
Het lijkt alsof het planten van boompjes op balkons het belangrijkste is waar Urban Street Forest om draait. Maar niets is minder waard. Het initiatief is bedoeld als oplossing tegen verwoestijning van landschappen in ontwikkelingslanden. Voor elke boom op een balkon wordt minstens één boom geplant in een ontwikkelingsland. Op die manier draagt Urban Street Forest bij aan de restauratie van landschappen. De Groen Goud documentaire van de VPRO laat zien hoe belangrijk het is om samen met boeren te vechten tegen woestijnvorming. Het Chinese Loessplateau is zo in 15 jaar omgetoverd van een verwoestijnd gebied naar een groen gebied waar weer landbouw mogelijk is.
Urban Street Forest is een nieuw initiatief dat in 2014 in Amsterdam is gelanceerd. Dit jaar breidt het initiatief zich uit naar Rotterdam en Arnhem. Maar ook over de grens krijgt het initiatief voet aan de grond. Urban Street Forest is een verticaal bos aan het voorbereiden in Berlijn en is uitgenodigd in Keulen om daar ook een verticaal bos aan te planten en er zijn geprekken om ook in Parijs een verticale bos aan te leggen.
Het idee is ontstaan in Hogeschool Larenstein tijdens een gastcollege van Dr. Prem Bindraban, oud adviseur van Kofi Anan op het gebied van bestrijding van woestijnvorming. Toen is er bij Urban Street Forester Raymond Brouwers het zaadje geplant dat vechten tegen woestijnvorming heet en dit zaadje groeit nog steeds!
In Arnhem en Rotterdam gaan de schoolkinderen op 16 maart van 9:30 tot ongeveer 12:30 aan de slag. In Amsterdam gaan de kinderen van de Fiep Westendorpschool om 12.30 beginnen aan de flat bij de Overschiestraat. In Rotterdam bij woongemeenschap ’t Otje met behulp van de basisschool de Triangel en in Arnhem wordt de flat aan de Oude Kraan met behulp van de Basisschool ASV vergroend.