Gamend wandelen door de natuur

The Nature Game moet de jeugd op hun eigen manier verbinden met de natuur. Het iPad-spel is ontwikkeld voor De Hoge Veluwe en werd afgelopen donderdag tijdens de lancering direct getest door dertig schoolkinderen uit Arnhem.
De iPad met het geïnstalleerde spel is voor vijftien euro te huur bij het bezoekerscentrum van De Hoge Veluwe. The Nature Game start in het centrumgebied van Het Nationale Park en stuurt de speler op pad om digitaal stenen van ‘het nooit gebouwde museum’ te verzamelen. Langs het traject van ongeveer twee kilometer spelen de kinderen weetspelletjes als ‘herken het silhouet van een dier’ en moeten coderingen op zwerfstenen worden ontrafeld.
Spannend gebied
Tientallen jonge hoofden van leerlingen van de Heijenoordschool uit Arnhem bogen zich donderdag diep over de iPad-schermen, die door het zonlicht soms wat moeilijk te lezen waren. Het speelgebied bevindt zich in een relatief heuvelachtig deel van het park en voert onder meer langs het graf van Helene en Anton Kröller-Müller en de keermuren van wat werkelijk een museum had moeten worden.
Tom, tien jaar oud, heeft duidelijk geen moeite met de game. Hij gamet dagelijks en speelt achter elkaar de stenen van The Nature Game vrij. Het spel vindt hij ‘leuk’ en de les die hij heeft geleerd van het spel is ‘dat De Hoge Veluwe eigenlijk een heel spannend gebied is’. Marieke van Doorn van DoornRoos Imagineers, ook betrokken bij het ontwerp van de Efteling-attractie Droomvlucht, ontwikkelde de game. Haar filosofie is jongeren met hun eigen communicatiemiddelen te verleiden om de natuur in te gaan.
De Hoge Veluwe omarmde haar idee en is daarmee het eerste natuurpark in Nederland dat een game inschakelt voor de natuurbeleving. De bedoeling is dat andere Nationale Parken gaan aanhaken en kinderen zo meerdere levels van The Nature Game kunnen spelen.
Jonge ambassadeurs
Hoofd-boswachter Henk Ruseler, zelf te zien als ‘opa’ in de filmpjes die onderdeel uitmaken van de game, vindt het helemaal niet erg dat de kinderen bijna alleen op het scherm kijken terwijl ze rondlopen. ,,Ze horen de vogels toch wel en ruiken de geur van het bos. Kinderen vangen veel meer op dan je denkt. Tijdens excursies lijken ze soms niet mee te doen, maar achteraf hebben ze feilloos opgeslagen wat ik heb verteld.”
Ruseler ziet de game als een investering in de jeugd. Het ministerie van Economische Zaken stak onder meer geld in de ontwikkeling en hoopt hiermee nieuwe doelgroepen te betrekken bij de natuur. ,,We hebben jonge ambassadeurs nodig die vertellen dat de natuur onderdeel is van ons allemaal”, aldus Roel Feringa, directeur Natuur en Biodiversiteit van het ministerie van EZ, tijdens de lancering.
Ook de provincie Gelderland is medefinancier van de game. De provincie benut het project voor de promotie van Gelderland met de Veluwe als toeristische toplocatie. Gedeputeerde Michiel Scheffer stelde donderdag dan ook voor een Duitse versie van The Nature Game te ontwikkelen omdat De Hoge Veluwe populair is bij de Duitsers.
Bron: edestad.nl