Singel in Utrecht groener dankzij groene belangenbehartiging omwonenden

Een verfrissende duik vanaf de Herenbrug in het koele water. Het was donderdagmiddag in de zinderende hitte een aantrekkelijke optie als startsein voor de vergroening van de Utrechtse singel. Verstandiger was het echter om Hoogheemraad Jansen op de Haar en wethouder Geldof vanaf een bootje een wilgentenenbol met drijfbladplanten en een mosselkrat in het water te laten zakken. Het moet op termijn leiden tot schoner water en dan wordt die verfrissende duik nog veel aantrekkelijker.
Het groener en aantrekkelijker maken van de Stadsbuitengracht is een idee van bewoners die zich verenigd hebben in de Initiatiefgroep Vergroening Singel. “Aanleiding waren de betonnen randen die in 2012 plotseling langs de singel werden geplaatst”, vertelt mede-initiatiefneemster Harmke van Dam. “Om te voorkomen dat we weer zestig jaar moeten wachten voor we iets aan vergroening kunnen doen, hebben we als omwonenden zelf plannen gemaakt.”
De samenwerking met de gemeente en het waterschap die daarop volgde, is volgens Van Dam goed verlopen. “We beseffen heel goed dat we die betonnen randen niet zomaar even kunnen wegkrijgen. Maar uiteindelijk zijn we gekomen tot een mooie mix van bewonerswensen, die voldoen aan de randvoorwaarden van gemeente en waterschap.”
Op initiatief van de initiatiefgroep komen er tussen de Tolsteegbrug en Weerdbrug op verschillende locaties wilgentenenbollen, gevuld met waterplanten en een aantal drijvende eilanden met moerasplanten. Aan de Maliesingel komt een natuurvriendelijke oever. “Het gaat voorlopig om een pilot van drie jaar, waarin we willen aantonen dat de plannen ook in de praktijk werken”, vervolgt Van Dam. “Uiteindelijk moet de singel een mooie groene én blauwe slinger worden.”
Vanachter een mosselkrat, die voor de gelegenheid dienst doet als katheder, spreekt wethouder Kees Geldof (openbare ruimte en groen) van een prachtig initiatief. “Dit is een perfect voorbeeld van het motto ‘Utrecht maken we samen’. Bewoners steken zelf de handen uit de mouwen en de ideeën zijn innovatief. Het experiment met wilgentenenbollen is hier bijvoorbeeld nog niet eerder uitgevoerd.”
Potje
Constantijn Jansen op de Haar is hoogheemraad, een soort wethouder bij het waterschap. Hij laat weten dat de singel het decor is van zijn dagelijkse gang naar de grootgrutter. “Dus dat moet er wel mooi uitzien”, zegt hij met een vette knipoog, om er serieus aan toe te voegen dat het waterschap meer wil gaan doen met bewonersinitiatieven. “Daarvoor hebben we een apart potje, waaruit we ook bijdragen aan dit project.”
Zuiverende mosselen
Naast bewoners, gemeente en waterschap helpt ook ecologisch adviesbureau Waardenburg aan het verbeteren van water en ecologie in en rondom de singel. “We gebruiken daar bijvoorbeeld lege mosselkratten voor”, vertelt medewerkster Iris van Gogh. “Die hebben we verzwaard zodat ze op de bodem blijven liggen. Mosselen zullen zich daarin hechten en doordat ze onder meer blauwalgen eten, hebben ze een zuiverend effect op het water.”
Bron: stadsbladutrecht.nl