Groene Stad visie centraal op Rotterdamse groenconferentie

Zoals ieder jaar organiseerde het Rotterdams Milieucentrum de Groene Conferentie. Deze zevende editie werd dinsdagavond 14 december georganiseerd in het Arminius. De conferentie stond helemaal in het teken van de groene stad.

De conferentie startte traditiegetrouw met de uitreiking van verschillende prijzen. De vrijwilligersprijs ‘de Groene Vogel’ voor de groenste vrijwilliger van 2010 ging dit jaar naar Jan Ochtman, voorzitter van de Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik De Groene Pluim, de prijs voor de groenste overheidsdienaar van het jaar ging naar wethouder duurzaamheid en buitenruimte Alexandra van Huffelen. De mediaprijs ‘de Groene Emmy’ werd voor het eerst uitgereikt aan het programma Fauna en Gemeenschap.

Het TV programma op TV Rijnmond waarin natuurmuseumconservator Kees Moeliker en zangeres Frederique Spicht op zoek gaan naar natuur in de stad.

 

 

Groen is een investering die zichzelf terugverdient
Na de prijsuitreikingen waren er vier sprekers die een verhaal hielden waarin de visie van de groene stad centraal stond. Deze sprekers waren:

  • Niels de Zwarte (stadsecoloog, Bureau Stadsnatuur Rotterdam). De Zwarte liet onder meer weten dat het voor de biodiversiteit en voor waterretentie beter is als          particuliere tuinen vergroend worden in plaats van betegeld. Ook gaf hij aan dat het verwijderen van heesters in de stad nadelige gevolgen heeft voor de vogels. Tot slot zei hij dat het groen geen kostenpost is, maar een investering die zich op den duur terugverdient.
  • Peter van Veelen (gemeente Rotterdam dS+V). Centraal in de presentatie van Van Veelen stond de klimaatadaptatie. Nu de stad op warme dagen vier tot vijf graden warmer is dan het ommeland en door de toenemende hevige regenbuien is de stad Rotterdam op zoek naar oplossingen tegen deze ontwikkeling. Van Veelen gaf aan dat groene daken een antwoord kunnen zijn. Het regenwater wordt opgevangen en wordt geleidelijk afgevoerd naar het riool. Daarnaast zijn deze daken goed voor de biodiversiteit en hebben ze een verkoelend effect op het pand waardoor er gespaard kan worden op het aircogebruik.
  • Suzanne Loen en Nienke Bouwhuis (Krachtgroen). Krachtgroen is een multidisciplinair ontwerperscollectief dat onderzoekt, ontwerpt en ontwikkelt aan de groene ruimte in en om de stad. Waar overheden en projectontwikkelaars groen in deze tijd beschouwen als een kostenpost ziet Krachtgroen groene ruimte juist als instrument voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Klik hier voor meer informatie »

Bron:
Rotterdams Milieucentrum