Quantifying variation among garden plants in attractiveness to bees and other flower-visiting insects’, Functional Ecology, (October 2013), Mihail Garbuzov, Francis L. W. Ratnieks

#bijen #biodiversiteit #tuinen

Tuinen zijn in deze tijd belangrijker dan ooit als een bron van voedsel voor een grote verscheidenheid aan insecten die zich voeden met de nectar en stuifmeel die te vinden is in de vele bloemen. Bestuivers zoals bijen en vlinders zijn echter wereldwijd in verval. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat er steeds minder bloemen zijn. Voornamelijk op het platteland.

De steun vanuit de bevolking om meer natuur en groen in steden te krijgen blijft echter groeien. Tuinders zijn in steeds grotere mate op zoek naar manieren om bijen en andere insecten te helpen door aantrekkelijke bloemen in hun tuinen te plaatsen. Om dit te doen, vertrouwen zij vaak op ‘bestuif-vriendelijke’ planten. Het probleem van deze keuze is  dat dit gebaseerd is op meningen in plaats van wetenschappelijk onderzoek.

Deze studie, die gefinancierd werd door de Body Shop foundation, hield in dat twee zomers lang alle bloemen werden geteld in een proeftuin van de universiteit van Sussex met daarin 32 populaire zomerbloemen. Daarnaast werd er in het tweede jaar een een extra tuin opgezet om de algemeenheid van de resultaten te controleren.

Er werden 19 verschillende soorten en hybride planten onderzocht, zowel inheemse als exotische planten met bijzondere aandacht voor 13 variëteiten aan lavendel. Van lavendel is namelijk bekend dat dit een aantrekkelijke plant is voor bijen. Alle planten die onderzocht werden moesten tuinplanten zijn, moesten makkelijk te kopen zijn en met een bloeiperiode uitsluitend in juli of augustus.

Een van belangrijkste bevindingen gedaan door onderzoekers professor Francis Ratnieks en zijn promovendus Mihail Gaburzov was, dat tuinbloemen die aantrekkelijk zijn voor het menselijk oog enorm variëren in hun aantrekkelijkheid voor insecten. Een belangrijke conclusie van de studie is dan ook dat het loont om een geïnformeerde keuze te maken bij het uitkiezen van planten.

Het hele onderzoek is hier te lezen