Impact of urbanization on US surface climate, Lahouari Bounoua, Ping Zhang, Georgy Mostovoy, Kurtis Thome, Jeffrey Masek, Marc Imhoff, Marshall Shepherd, Dale Quattrochi, Joseph Santanello, Julie Silva

#baten van groen #bomen #NASA

De wetenschappers van NASA zijn niet altijd alleen maar bezig met het bestuderen van de sterren. Een van hun onderzoeksteam heeft recent een onderzoek gedaan naar de essentiële rol van bomen en planten om steden koel te houden. Bomen en planten bieden niet alleen een plek in de schaduw op een zonnige dag, maar ze zijn ook van invloed op de algehele temperatuur in een stad. veel mensen staan daar niet bij stil wanneer ze langs de prachtige bomen in een stad lopen.

De reden waardoor zij bevorderlijk zijn voor het koelen van een stad komt door een proces wat ‘evapotranspiration’ genoemd wordt: bomen laten waterdampen vrij op dezelfde manier als dat mensen zweten. Dit gebeurt bij bomen via huidmondjes (of porien) van de bladeren en stengels. Dit is een bekende werkwijze, maar deze NASA studie kijkt verder om te zien of de omgeving van de bomen ook worden gekoeld door deze manier van ‘zweten’.

Het hele onderzoek is hier te lezen