Daarom groen! Waarom u wint bij groen in uw stad of gemeente (2012), Aertsens Joris, Leo De Nocker, Lauwers Hugo, Norga Katelijne, Simoens Ilse, Meiresonne Linda, Turkelboom Francis, Broekx Steven

#baten van groen #groen doet goed

Leefomgeving

Groen in de stad zorgt voor een beter lokaal klimaat en een betere luchtkwaliteit. In de zomer brengen bomen, waterpartijen en gevelbegroeiing schaduw en verkoeling. Goed ingezette beplanting helpt fijn stof te filteren. Zo zijn gevelgroen als wingerd en klimop uitermate geschikt als luchtfilter. Berk, es, iep en linde zijn bijvoorbeeld uitstekende ozonfilters. Wist u dat honderd meter haag jaarlijks tot 366 kilogram CO2 uit de lucht kan halen?

Groen heeft ook een geluidsdempend effect. Het kan geluidsoverlast door verkeer of andere geluidsbronnen verminderen. Tenslotte zorgt groen voor een betere waterinfiltratie en minder kans op wateroverlast. Fenomenen waar we met de klimaatverandering steeds meer mee geconfronteerd zullen worden.

Groen is geld waard

Ruim 60 procent van de Vlamingen koppelt een goed gevoel aan de aanwezigheid van parken in hun omgeving. Bovendien maakt toegankelijk groen een stad aantrekkelijker voor toeristen en dat is positief voor welvaart en economie. Mensen betalen ook meer om in een fraaie, groene buurt te wonen. Groen, water en parken hebben een positief effect op de waarde van het vastgoed. Makelaars signaleren tot 16 procent hogere aankoopprijzen voor woningen met groen in de buurt. Een fijne buurt is letterlijk en figuurlijk geld waard.

Gezondheid en sociale cohesie

In een groene omgeving doen mensen meer aan lichaamsbeweging en herstel je sneller van ziekten. Kinderen spelen tot anderhalf uur meer buiten als er in de buurt voldoende groen is. Het brengt ook buurtbewoners samen en bevordert de sociale cohesie. Denk maar aan volkstuinen die de sfeer in de stad bevorderen en sociale conflicten helpen voorkomen.

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege: “Investeren in groen zet zich om in echte groei, die echte winst genereert en dus rendeert. Ik roep alle steden, gemeenten en provincies om meer groen te voorzien in hun straten, pleinen en openbare domeinen. Maar ook particulieren kunnen investeren in een groene tuin of gevel. Zelfs het kleinste stukje groen levert waardevolle diensten op en iedereen zal er wel bij varen.”

De hele studie is hier te lezen