Beetje natuur, grote invloed, Elizabeth K. Nisbet and John M. Zelenski (2014)

#baten van groen #groen en gezondheid #natuur

Bomen, tuinen en parken zijn onmisbaar in een verstedelijkte omgeving. Een huis met uitzicht in het groen is veel geliefder dan zonder. Waarom? Wat is de invloed van groen op de menselijke hersenen? IVN vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras om het onderzoek op een rijtje te zetten. Een klein beetje groen blijkt al verrassend veel invloed te hebben. Natuur werkt als een vluchtheuvel voor de geest.
Natuur, hoe klein ook, heeft verrassend veel invloed op de hersenen van de mens. Dat is een van de conclusies in de IVN literatuurstudie ‘Beetje natuur, grote invloed’ (2014). Ook kleine beetjes natuur (een korte wandeling, uitzicht op een groen bladerdak) helpen de mens om beter te functioneren. De studie laat zien dat natuurlijke speelgelegenheden en gezonde schoolpleinen bijdragen aan de gezondheid en het leerklimaat van kinderen.

Burgers betalen dus voor verstedelijking een prijs. Opgroeien en leven in een ‘versteende’ omgeving trekt een wissel op de vitaliteit van mensen. Hoe komt dat? Wat is het effect van stad en natuur op onze hersenen? In deze literatuurstudie krijgt u het antwoord op die vragen.